Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat doe je met een olympisch zwembad vol met sinaasappelschillen? 100% hergebruiken! Het foodtech-bedrijf PeelPioneers heeft een circulaire oplossing bedacht voor de enorme hoeveelheid sinaasappelschillen die overblijft na het persen van verse sinaasappelsap. Jaarlijks wordt er alleen in Nederland al zo’n 250 miljoen kilo schillen weggegooid. En dat is zonde, want de schillen zitten vol met grondstoffen die zowel in de food- als in de non-foodsector kunnen worden hergebruikt.

“een heel olympisch zwembad vol”

De schillen kwamen voorheen hoofdzakelijk op de brandstapel te liggen. Nu zamelt PeelPioneers lokaal 40.000 kilo schillen per dag in en winnen ze er voedingsvezels, antioxidanten, orangeade en sinaasappelolie uit. Dit aantal zullen ze nog eens verdrievoudigen zodra ze de nieuwe fabriek in Son en Breugel halverwege 2021 openen. “120.000 kilo schillen per dag, dat is een heel olympisch zwembad vol”, aldus Van Wieringen, een van de drie oprichters van PeelPioneers.

PeelPioneers weet efficiënt de sinaasappelschillen te verzamelen en te verwerken tot nieuwe producten. Dit is dankzij afspraken met enkele grootverbruikers van sinaasappels zoals supermarktketens, hotels en restaurants en een samenwerking met afvalinzamelingsbedrijf Renewi.

100% gerecycled door PeelPioneers

Met de olie en vezels die uit de schillen worden gewonnen, maakt PeelPioneers onder andere bier, muffins, limonade, bonbons, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Ze recyclen hierbij 100% van de sinaasappelschil. Zelfs het overgebleven pulp gaat naar boeren die dit weer als veevoer gebruiken.

Supermarktketen Jumbo is een van de samenwerkende partners. Klanten die zelf hun vers geperste sapje tappen in de supermarkten, kunnen de hergebruikte schillen weer terugvinden in andere producten die in de schappen liggen. Op dit ogenblik zijn er al muffins verkrijgbaar in de winkels die deels bestaan uit gekonfijte sinaasappelschillen. Binnenkort worden ook schoonmaakmiddelen aan het assortiment toegevoegd die van hergebruikte sinaasappelschillen zijn gemaakt.

Een nieuwe voedingsvezel

De laboranten van PeelPioneers bekijken continu welke toepassingen nog meer mogelijk zijn met de ingezamelde schillen. Onlangs hebben zij een nieuwe voedingsvezel ontwikkeld. Door toevoeging van deze vezel aan vleesvervangers, krijgt deze meer stevigheid en structuur, zonder de smaak van sinaasappel aan het product af te geven. De vezel kunnen we tevens ook als vervanger voor eieren in mayonaise gebruiken.

Hiermee lost PeelPioneers niet alleen een deel van het afvalprobleem op, maar dragen ze meteen bij aan de eiwittransitie waar veel landen zich aan hebben gecommitteerd. In Nederland is nog zo’n 60% van de eiwitten die we eten dierlijk. Het idee achter de gewenste verschuiving naar meer plantaardige eiwitten, is dat het produceren van dierlijke eiwitbronnen een hogere ecologische voetafdruk heeft.

Wil je meer lezen over het recyclen van restproducten? Lees dan hier verder.

Beeld: Jumbo / PeelPioneers