Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Empress tree, op zijn Latijns de Paulownia Tomentosa, is een van de snelst groeiende boomsoorten ter wereld. Deze boomsoort komt oorspronkelijk uit China, maar groeit zo goed dat hij in grote delen van de wereld zelfs als problematisch wordt gezien. Een groot voordeel is dat deze boom werkelijk een enorme opbrengst aan hout oplevert per hectare. Dus willen we voortaan op grote schaal hout gebruiken in plaats van steen, of andere materialen vervangen door hout, dan is de empress tree een erg goede keus. Wel zullen we moeten voorkomen dat deze boom andere, inheemse bomen gaat overwoekeren.

Licht maar sterk en duurzaam hout

Op dit moment is er wereldwijd een enorm groot tekort aan hout. Fabrikanten zitten met hun handen in het haar. Ze willen duurzaam produceren – waarvoor hout natuurlijk de allerbeste keus is – maar helaas is de hoeveelheid hout is beperkt. Er komen steeds strengere regels, gelukkig, voor het omkappen van bossen. Maar dat betekent wel dat het steeds moeilijker wordt om aan hout te komen.

Wat we dus nodig hebben is een houtsoort die een hogere productie heeft per landoppervlakte. Zoals bijvoorbeeld de Paulownia Tomentosa. Het hout van de Paulownia Tomentosa is erg licht, rond de 230 gram per liter. Wat dat betreft is het te vergelijken met bijvoorbeeld balsahout. Alleen net ietsjes zwaarder.

Een houten huis per hectare per jaar

Paulownia tomentosa

Het duurt ongeveer tien jaar voordat de bomen groot genoeg zijn om omgehakt te worden. Per hectare kan je dan 400 m³ hout oogsten. Dat is vrij veel. Maar vergeet niet dat het over tien jaar wordt uitgesmeerd.

Omgerekend per jaar is het dan 40 m³, rond de 10 ton biomassa. Oftewel, net genoeg om een groot houten huis per jaar te bouwen. Dat kost je ongeveer 40 m³ hout.

Dus om in 10 jaar de 1 miljoen huizen te bouwen die we in Nederland nodig hebben, zouden we 1000 km² vol moeten planten met deze bomen. Om hierbij een beeld te schetsen: Dit is een oppervlakte van de eilanden Vlieland en Terschelling bij elkaar.

We zouden daarmee twee vliegen in één klap slaan. Ten eerste zouden we de behoorlijk milieuvervuilende bouw van stenen huizen vervangen door houten huizen, die gezonder en zuiniger zijn en ook CO2 uitsparen, aangezien hout goed isoleert.

Heeft de Paulownia Tomentosa ook nadelen?

De grootste kracht van de Paulownia is ook meteen zijn zwakte. De boom heeft een enorme groeikracht waardoor hij zich snel verspreidt. Ook op plaatsen waar je de boom liever niet ziet. Kiezen we voor een plantage met de Paulownia, dan moeten we dus wel rekening houden met de enorme groeikracht van deze plant. Op dit moment is de plant al vrij populair als sierplant, dus voorlopig lijken de gevaren mee te vallen.

Verder is de boom slecht bestand tegen droogte, zolang de penwortel nog niet de waterhoudende laag heeft bereikt. De eerste twee, drie jaar dus. Ook kan de boom slecht tegen strenge vorst met temperaturen onder de -20 graden. Deze omstandigheden worden wel steeds zeldzamer. Zeker als je in een van de kustprovincies woont.

Wil je zelf een Paulownia boom in de tuin, dan vind je die bijvoorbeeld hier. Een uitgegroeide Paulownia boom levert na tien tot twintig jaar meer dan een kubieke meter licht hout op, waar je allerlei mooie dingen zoals meubels van kan maken.

Paulownia tomentosa

Er is bovendien veel meubilair te koop met de empress boom. Zo kan je mooie houten bijzet tafeltjes, voor een redelijk goedkope prijs aanschaffen.

Meer lezen over de kracht van bomen? Bekijk hier ons blogartikel over Mysterieus Mexicaans mangrovebos ontdekt