Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Op woensdag 15 maart 2023 zijn de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. En er wordt volop campagne gevoerd. In het partijprogramma van de Partij voor de Dieren roept de politieke partij op om het Dolfinarium permanent te sluiten. Het is niet de eerste keer dat de partij zich uitspreekt tegen het dierenpretpark. Lees hier waarom.

Sluit het Dolfinarium

De Partij voor de Dieren pleit al geruime tijd voor sluiting van het Dolfinarium. Voormalig dolfijnentrainer en dolfijnenbeschermer Ric O’Barry, bekend van de documentaire The Cove, sprak in 2016 op uitnodiging van de partij in de Tweede Kamer, waar hij opriep tot sluiting van het Dolfinarium. Ook steeds meer (Europese) landen verbieden het in gevangenschap houden van dolfijnen. Oud kamerlid Frank Wassenberg van de PvdD: “Het dolfinarium is een circus. Dolfijnen doen kunstjes met geen ander doel dan vermaak. Dat was juist één van de argumenten om het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden.” Verschillende Europese landen hebben om die reden al dolfinaria verboden. Nederland moet dit voorbeeld snel volgen, vindt de Partij voor de Dieren. Daarom staat dat ook voor 2023 weer in het partijprogramma.

Waarom geen Dolfinarium meer?

Het in gevangenschap houden van dolfijnen is een omstreden kwestie vanwege de negatieve effecten op het welzijn dolfijnen, wat erg intelligente en sociale dieren zijn. Dolfijnen zijn gewend om in grote open zeeën te leven en zwemmen lange afstanden per dag. In gevangenschap worden ze gedwongen om in kleine tanks te leven, wat zorgt voor stress, verveling en lichamelijke problemen. Het opleiden van dolfijnen om kunstjes uit te voeren voor het vermaak van mensen, versterkt dit nog eens. Het is een vorm van exploitatie die niet past bij een respectvolle en duurzame omgang met deze fascinerende zeezoogdieren. Verschillende onderzoeken tonen aan dat dolfijnen in gevangenschap last kunnen krijgen van depressie.

Een stapje verder

Ook gaat de Partij voor de Dieren nog een stapje verder in het partijprogramma van de meeste provincies. Zij vinden namelijk dat de provincie helemaal geen sponsoring of subsidies meer mogen verlenen aan activiteiten of evenementen waarbij dieren worden gebruikt voor vermaak. Denk bijvoorbeeld aan paardensportevenementen of circussen. De Partij voor de Dieren stelt dieren een stem te geven en te willen werken aan een samenleving waarin het gebruik van dieren aan banden wordt gelegd.Weet jij al wat je gaat stemmen op 15 maart?

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan SUNT Food opent eerste bananenfabriek ter wereld