Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Paddenstoelen zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook nog eens erg gezond voor jezelf én de wereld. Hoe kan je ze zelf kweken? Met een paddenstoelenkweekset, natuurlijk! Paddenstoelen groeien heel snel en je kunt er vele overheerlijke gerechten mee maken. Nu hoef je niet langer naar de markt om te zoeken naar verse paddenstoelsoorten of heerlijke bakjes met champignons, want nu kan je ze zelf kweken in huis! Leuk om als feestje uit te pakken bij familie, je studentenhuis of als familieproject, met je lief of met de kinderen.

Paddenstoelen kweekset

Paddenstoelen kweken moeilijk? Niet met deze kweeksets. Paddenstoelen zijn eigenlijk de bloemen van een schimmel. Als het mycelium van een schimmel niet verder meer kan groeien, of een prikkel krijgt, vormt deze paddenstoelen. Vaak is dat in de herfst. Maar ook in andere seizoenen, behalve hartje winter, zijn er paddenstoelen te vinden. Binnen is het natuurlijk altijd zomer. Dus kan je het hele jaar door paddenstoelen kweken. Hoe? Nou, met deze kweeksets! Krijg je echt de smaak te pakken, dan kan je ook buiten in de tuin of op je balkon een paddenstoelenkweekruimte inrichten. Zo kan je het hele jaar door genieten van gezonde en lekkere paddenstoelen.

Champignons zijn goedkoop en vind je in elke supermarkt. Daarom bevatten de meeste kweeksetjes de wat exclusievere oesterzwammen. Oesterzwammen slinken niet in de pan en zijn net zo gezond als champignons. Ze hebben een heerlijke nootachtige smaak en zijn wat vaster dan champignons. Het eiwit van paddenstoelen zoals oesterzwammen en champignons is hoogwaardig en ligt qua voedingswaarde tussen dat van planten en dieren in. En wist je dat oesterzwammen een voedselconversie van onder de één hebben? Dat betekent dat uit een kilo droog stro, meer dan één kilo sappige oesterzwammen te oogsten zijn. Uiteraard halen alleen professionele kwekers deze waarde. Maar een paar kilo lekkere oesterzwammen of kastanjechampignons moet wel lukken.

Enkele bijzondere paddenstoelenkweeksets

Paddestoelen kweken blijft een bijzondere hobby, waardoor er maar weinig aanbieders zijn. Maar die leveren wel leuke en interessante produkten.

Fryslân Fungies Oesterzwam Kweekset

De Oesterzwamkweekset van Fryslân Farm, verandert je koffiedik in smakelijke oesterzwammen.

Met de Oesterzwam Kweekset van gerecycled plastic van Fryslân Fungies (€19) uit Leeuwarden is het koffiedik kijken. Letterlijk, want je gebruikt je koffiedik om oesterzwammen op te kweken. Zodra de emmer gevuld is met koffiedik, wat met wat stevige drinkers van filterkoffie wel moet lukken, kan je met de kweek beginnen. Koffiedik uit de percolator, snelfiltermaling, senseopads en espressomachine, allemaal zijn ze  geschikt voor deze set.

Dit pakket levert twee tot drie keer oesterzwammen op, waarna je de growkit weer kan regenereren met een deel van de oude inhoud. Zo heb je flink wat plezier van je koffiedik. Koffiedik is namelijk behoorlijk hoogwaardige voeding voor oesterzwammen, met veel meer eiwitten dan het stro dat meestal wordt gebruikt. De kit is inclusief een zakje oesterzwammenbroed, mycelium van oesterzwammen dus, waarmee je de groei kan laten beginnen. Voor de gevorderde kweker is er de roze oesterzwam kweekset.

Toshifarm Broed voor Roze oesterzwammen

Grijze oesterzwam, gele oesterzwam en de aziatische roze oesterzwam. De inhoud van het Toshi 3-in-1 oesterzwampakket.

Heb je het paddestoelen kweken een beetje in de vingers? Dan kan je overstappen op het echte werk. Bijvoorbeeld, met andere soorten oesterzwammen. Zoals de lastiger te kweken roze oesterzwammen. Pleurotus Djamor, in het Latijn. Een bijzondere oesterzwamsoort die je niet in de supermarkt vindt.

De roze oesterzwam ziet er niet alleen uit als vlees, het smaakt ook als vlees en heeft een vleesachtige bite. Deze tropische oesterzwamsoort uit Azië gedijt prima bij kamertemperatuur en is nauwelijks te onderscheiden van gebakken spek, als je ze kort in olie bakt met peper en zout. Deze oesterzwamsoort groeit prima in een oesterzwam kweekset, maar iets minder snel dan de meer algemene grijze oesterzwam. Het Roze Oesterzwambroed vind je hier.

Vind je het moeilijk een keuze te maken en kweek je liever drie verschillende soorten tegelijk? Ook dat kan. Kies dan voor het Drie in Een Oesterzwam broedpakket van Toshifarm. Uiteraard moet je daarvoor wel drie verschillende oesterzwamkweeksets hebben.

Toshifarm verkoopt ook grotere hoeveelheden oesterzwam growkits. Wil je een origineel kerstpakket, of wil je een kneitergoed lespakket voor je klas? Dan is de ToshiFarm Educatie Kweekbundel zeker een echte aanrader.

MiniChamp Shiitake thuiskweekpakket

De shiitake is een beroemde Japanse paddenstoel met, naar verluidt, geneeskrachtige werking. Deze exclusievere paddenstoelsoort groeit op hout. Anders dan bij oesterzwammen, moet deze paddenstoel in het licht gekweekt worden om vrucht te zetten. Deze paddenstoelsoort groeit wat langzamer dan oesterzwammen, maar is na de oogst te drogen en dan zeer lang houdbaar.

Klanten zijn wat minder te spreken over de kwaliteit van deze kweekset, maar wel over de lage prijs. Shiitakes zijn een dure paddestoelsoort, met een kostprijs boven de 20 euro per kilo in de supermarkt. Ze vormen dus een interessant project om zelf te kweken. De MiniChamp kweekset vind je hier.

Boeken over het kweken van paddenstoelen

Het kweken van paddenstoelen wordt steeds populairder. Het vraagt namelijk maar weinig ruimte, is niet heel duur en levert smakelijke paddenstoelen op. Voor de serieuze hobbyist zijn er enkele goede boeken te krijgen, helaas alleen in het Engels. Denk dan bijvoorbeeld aan het nieuwe boek DIY Mushroom Cultivation van Willoughby Arevalo en het wat oudere, vuistdikke, in het paddenstoelenkweekwereldje zeer gerespecteerde Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms van mycoloog Paul Stamets.

De absolute bijbel op het gebied van paddestoelen kweken is Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms van Paul Stamets.

Conclusie: de betere paddenstoelenkweekset

Houd je van dingen kweken, dan is een kweeksetje voor paddenstoelen een leuke aanschaf, en als je het meerdere keren gebruikt, zeer ecologisch verantwoord. Zeker als je daarmee vlees vervangt en op koffiedik kweekt. Voor beginnende kwekers is de Fryslân Fungies Oesterzwam Kweekset aan te raden. Bonus hier is dat deze van gerecycled plastic is gemaakt.

Wil je meer variatie in de soorten oesterzwam die je kweekt, en bijvoorbeeld de Aziatische roze oesterzwam proberen te kweken, koop dan broed voor de overheerlijke roze oesterzwammen bij Toshifarm. Zo kan je meerdere keren ecologisch verantwoord genieten van een smakelijk maaltje anders dure, of zelfs niet te verkrijgen, oesterzwammen van exclusieve soorten. Het eiwitgehalte van paddenstoelen is met 3 gram per 100 g versgewicht vergelijkbaar met dat van plantaardige groenten, maar het eiwit in paddenstoelen is wel veel hoogwaardiger. Ook verzadigen paddenstoelen sterk.

Ben je verkikkerd op de shiitake, koop dan het Minichamp Shiitake thuiskweekpakket. Helaas is dit maar één keer te gebruiken (zaagsel voor shiitakes moet je uit een eikenhoutzagerij zien te krijgen, wat niet eenvoudig is) en het piepschuim van deze kweekset is ook al geen feest voor het milieu. Dus uit ecologisch oogpunt minder aan te raden. Wel kan je overwegen wat stevige gaten in eikenhouten stammen te boren en hier wat shiitake broed in te stoppen. Dan kan je gedurende het volgende jaar genieten van shiitakes. Meer details in de betere paddenstoelenkweekhandleidingen.