De Noorse hoofdstad Oslo doet al het wegwerp plastic in de ban. Met een set van ruim 50 concrete maatregelen moet de stad de eerste hoofdstad ter wereld zijn die in 2023 plasticvrij is. Zowel restaurants als supermarkten en huishoudens worden bij het project betrokken. De grootste motivatie achter het project is de grote hoeveelheid plastic in het Oslofjord.
European Green Capital
De plannen voor een plasticvrij Oslo werden vorig jaar in gang gezet. Oslo won dat jaar ook de European Green Capital Award. De gemeente wordt gezien als een pionier en voorbeeld voor de verduurzaming van steden wereldwijd. Naast haar inspanningen tegen wegwerpplastic, heeft de gemeente Oslo sinds 2017 ook één van de meest ambitieuze emissiedoelstellingen ter wereld. Alhoewel de stad iets achterloopt op schema, wordt er gestreefd naar een emissiereductie van 95% in 2030 ten opzichte van 1990. Om dit doel te behalen worden bijvoorbeeld alle bussen dit jaar emissievrij, en wordt er een nieuw tolsysteem ingevoerd. Zo hoopt de stad nog dit jaar een reductie van 50% ten opzichte van 1990 te verwezenlijken. Daarnaast zijn zo’n 30% van alle voertuigen die in de stad worden verkocht elektrisch, en was de gemeente Oslo in 2016 ook de eerste stad om een ‘klimaatbudget’ te introduceren, waarbij CO2-uitstoot wordt meegerekend als een financiële kostenpost in de begroting. Noorwegen heeft bovendien al sinds de jaren zeventig een uitstekend statiegeldsysteem, en was daarmee één van de eerste ter wereld.
Niet zo zwart-wit
Alhoewel het plan van de gemeente Oslo om al het wegwerpplastic te verbannen zeker admirabel is, lijkt het moeilijk te verwezenlijken, noch is het een volledige oplossing voor het probleem. Ten eerste wordt de stapel plastic die op dit moment in het Oslofjord te vinden is er niet kleiner van. Opruiming van de zeebodem is hard nodig. Bovendien is plastic, wanneer je kijkt naar de CO2-afdruk van het materiaal, beter dan veel andere verpakkingsmaterialen. Het probleem is eerder dat het niet vaak opnieuw gebruikt wordt. “We moeten voorzichtig zijn en niet plastic zelf een slechte reputatie geven,” zegt senior vicepresident Geir Saether van de afdeling circulaire economie tegen het FD. Het plastic dat van buiten de stadsgrenzen door mensen wordt meegenomen is ook moeilijk te reguleren. Het is dan ook van groot belang dat plastic gebruik niet alleen in Oslo, maar ook op grotere schaal wordt teruggedrongen.