Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Deense energieleverancier Ørsted heeft in een decennium een enorme ommezwaai gemaakt van fossiel naar duurzaam. Daarmee is het bedrijf hét bewijs dat de verandering naar duurzaamheid niet onmogelijk is.

De transformatie naar groen

In de afgelopen tien jaar is Ørsted grotendeels getransformeerd van energiesystemen gebaseerd op fossiele brandstoffen naar die gebaseerd op windmolens en PV-panelen. In 2006 was nog maar 17% van de gebruikte energiebronnen duurzaam en in 2019 was dat al 86%. Ørsted’s energieopwekking via fossiele brandstoffen is zo te zien gigantisch verminderd. Hun doel is om 99% van de energieopwekking groen te laten zijn tegen 2025. Daarmee zijn ze goed op weg om bijna helemaal koolstofneutraal te zijn in datzelfde jaar.

Een grote investering voor Ørsted

Om deze doelen te bereiken heeft Ørsted ongeveer 26 miljard euro geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen, die de fossiele brandstoffen onnodig maken. De uitstoot van deze brandstoffen wordt op deze manier tegengegaan en is daarom door de jaren heen ook met grote hoeveelheden verminderd. De hoeveelheid koolstofuitstoting die ze hebben verminderd is vergelijkbaar met het verwijderen van meer dan 5,7 miljoen auto’s van de weg voor een heel jaar lang.

Ørsted voorziet maar liefst vijftien miljoen mensen van groene energie. Om een beeld te geven over hoeveel dit nou precies is: dat is ongeveer 87% van Nederland. Dat de Deense energieleverancier zoveel mensen kan voorzien van schone energie, is baanbrekend.

Waarom de transformatie belangrijk is

Het is inmiddels bekend dat het niet goed gaat met het klimaat en dat we samen onze CO2-voetafdruk moeten verminderen. Henrik Poulsen, de CEO van Ørsted, is van mening dat als alle landen en bedrijven samenwerken, we het opwarmen van de aarde binnen de 1,5 graad Celsius stijging kunnen houden.

“Het bedrijf runnen alleen voor winst heeft geen zin, maar het runnen voor een groter doel is ook niet duurzaam op de lange termijn. Goed doen voor de wereld en het financieel goed doen, moeten samengaan.” Dit alles met het ideaal dat straks de hele wereld wordt voorzien van groene energie.

Wil je meer lezen over transformaties naar groene energie? Lees dan hier verder.

Beeld: Ørsted