Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Scan de QR-code en kom alles te weten over dit product. De herkomst, CO2-uitstoot (en -compensatie) en hoe organisch of biologisch het product is. Dit alles kan je tegenwoordig via de QR-code op een stuk groente of fruit lezen, dankzij een digitaal paspoort dat Organto Foods, een groente- en fruitleverancier, gaat toepassen op haar producten.

‘De eerlijkste in zijn soort’

In de wereld van voedingsmiddelen staat transparantie nog maar in de kinderschoenen. Veel mensen zullen niet weten hoeveel CO2 er uitgestoten is voor de teelt van één avocado, of hoeveel water er verbruikt is voor een trosje bananen. Daar wil Organto Foods verandering in brengen. Zij ontwikkelden een QR-code die linkt naar een interactieve website waar je alle informatie aantreft over het product wat jij net hebt gekocht. “Een banaan met een digitaal paspoort dus”, aldus een woordvoerder van Organto Foods.


Eat the world better

De bananen van Organto Foods worden bijvoorbeeld geproduceerd door de Nederlandse Jetta van der Berg en zijn afkomstig uit twee plantages in Midden-Amerika. De 55-jarige Jetta teelt biologisch en zorgt er ook voor dat de plukkers goed en eerlijk worden betaald. Beide plantages zijn van stroom voorzien door zonnepanelen. Daarnaast beschikken ze over een eigen irrigatiesysteem én komt een deel van de winst ten goede aan nieuwe natuurgebieden. Dat alles lees je tegenwoordig via de QR-code terwijl jij je banaan opeet. De campagne lanceert onder de slogan ‘eat the world better’. Organto Foods hoopt hiermee de eerlijkste en transparantste in zijn soort te worden. 

Uit de anonimiteit met digitaal paspoort

“We halen onze producten uit de anonimiteit”, vertelt Rients van der Wal, Organto-directeur en mede-eigenaar. Organto Foods wil een eerlijk verhaal vertellen, zodat de consument bewust voor hun producten kiest. Naast focus op herkomst van de producten zijn ook verpakkingsmaterialen duurzaam. De CO2 die geproduceerd wordt door het vervoer van de plantages naar Nederland wordt gecompenseerd door bossen aan te planten. Je vindt de producten van Organto Foods onder meer terug in NS-shops en kiosken en ook snelbezorger Gorillas levert groente en fruit van Organto Foods. 

Wil je meer lezen over duurzaamheid in de supermarkt? Lees dan hier verder.