De oprichter en eigenaar van het bekende outdoormerk Patagonia heeft iets heel bijzonders gedaan. Hij besloot zijn bedrijf te schenken aan enkele goede doelen die zich inzetten voor het milieu. De opbrengsten moeten de strijd tegen de klimaatverandering helpen financieren, zegt hij zelf op de website van zijn bedrijf.
Geen zakenman
“Ik wilde nooit een zakenman worden.” zegt Yvon Chouinard, het brein achter het bedrijf Patagonia dat in 1973 werd opgericht. Chouinard was zelf klimmer, en maakte klimspullen voor zichzelf en zijn vrienden. “Toen we de omvang van de opwarming van de aarde en de ecologische vernietiging begonnen te zien, en onze eigen bijdrage daaraan, besloten we met Patagonia ons bedrijf te gebruiken om de manier van zakendoen te veranderen.” ligt hij toe. En dat laatste is zeker gelukt. Nooit eerder in de geschiedenis werd een bedrijf van deze omvang gedoneerd aan goede doelen.
Oprichter Patagonia geeft bedrijf weg om klimaat te redden
De 83-jarige Yvon Chouinard geeft zijn bedrijf – momenteel geschat op een waarde van bijna 3 miljard dollar – weg aan enkele stichtingen. Deze stichtingen moeten ervoor zorgen dat de opbrengsten van het bedrijf gaan naar de bescherming van het klimaat. “De aarde is nu onze enige aandeelhouder’’ aldus Chouinard. Tot voor kort gaf het bedrijf jaarlijks 1 procent van de opbrengsten aan goede doelen middels het initiatief 1% for the planet, tevens opgericht door Yvon Chouinard. Inmiddels zijn er meer dan 5000 bedrijven bij aangesloten, die jaarlijks het vaste percentage van 1 procent doneren. Afgelopen jaar, tijdens Black Friday, werden alle opbrengsten van die dag weggeven.
Patagonia impactbedrijf
Toch bleek dat niet genoeg. “Hoewel we ons best doen om de milieucrisis aan te pakken, het is niet genoeg. We moeten een manier vinden om meer geld te kunnen steken in het bestrijden van de crisis terwijl we ook de waarden van het bedrijf intact houden.” Vandaar deze rigoureuze beslissing. Alle toekomstige winsten, worden dus voortaan geschonken aan de strijd tegen klimaatverandering. Zullen er na dit prachtige initiatief meer bedrijven volgen?
Wil je meer lezen over duurzaamheid in de modeindustrie? Lees dan Zoolmates brengt de productie van sneakers terug naar Nederland