De jaarlijkse strandopruimactie van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee, zit er weer op. Van 1 tot 15 augustus werd in 30 etappes langs de hele Noordzeekust opgeruimd. De opbrengst van dit jaar laat zien dat dit soort acties nog altijd hard nodig zijn. In 15 dagen haalde de vrijwilligers maar liefst 4.641 kilo afval van de stranden.
Plastic, sigaretten en huis-tuin-en-keukenmiddelen
Met ruim 2800 vrijwilligers ging de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee op 1 augustus van start met de strandopruimactie. Ditmaal alweer de achtste editie. In 2020 mocht de actie niet doorgaan vanwege het coronavirus, maar dit jaar kon het op een veilige manier worden georganiseerd. De vrijwilligers liepen in 30 etappes rondom de stranden van de Noordzee om daar ál het afval op te ruimen. Van plastic, tot sigarettenpeuken en andere huis-tuin-en-keukenmiddelen: er werd van alles gevonden op de stranden. Het totaal? 57.772 peuken en 4.641 kilo afval. Dagelijks werden het aantal sigarettenpeuken geteld door de vrijwilligers. De meeste peuken kwamen van het strand in Zandvoort: zo’n 8.039 stuks in totaal. Of de stranden nu helemaal schoon zijn? Dat helaas niet. Daar moeten toch echt strengere maatregelen voor moeten genomen. Zodat het plastic in het vervolg niet meer in onze natuur terecht kan komen. Tot dan blijft de organisatie de strandopruimactie jaarlijks organiseren.
Plastic vergaat écht niet
Dat plastic écht niet vergaat, dat werd wel duidelijk deze opruimactie. Zo kwamen er ook weer een paar ‘antieke’ stukken afval tevoorschijn. Er werd bijvoorbeeld een chipszak gevonden met houdbaarheidsdatum 5 september 1990. Een zak chips die dus al ruim 30 jaar op het strand moet hebben gelegen of daar is aangespoeld. De zak chips leek op eerste blik nog goed intact, alsof het er enkel een paar dagen had geleden. Maar wat het deed verraden was de merknaam ‘Smiths’, een naam die sinds 2001 al niet meer wordt gebruikt in Europa, omdat het merk sindsdien de naam Lay’s draagt. Daarbij ook nog een Griekse gistverpakking met de productiedatum daterend uit april 1992 en een Duitse verpakking van boter die houdbaar was tot 15 juni 1980.
Slecht voor onze gezondheid
Volgens de vrijwilligers laat de opruimactie zien dat we we echt voor moeten zorgen dat zwerfafval ver weg blijft van onze natuur. Remco Tuinier, hoogleraar fysische chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven licht toe aan RTL Nieuws: “Hoe langer plastic in de zee of in de natuur ligt, hoe schadelijker. Plastic vergaat bijna niet, het kan decennialang meegaan. Maar er raken wel kleine deeltjes los, en die komen vervolgens terecht in de bodem, in het water, in vissen en vogels, en in ons eten.” Dat noemen we dus microplastic. Volgens ecotoxicoloog Dick Vethaak van Deltares en de VU zijn er sterke aanwijzingen dat microplastics ook schadelijk zijn voor mensen, maar er is nog meer onderzoek voor nodig om dat aan te tonen.
Wil je meer lezen over wat jij kan doen voor een schonere planeet? Lees dan hier verder.