Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een duurzamer leven, betekent minimaliseren: minder kopen, minder spullen, minder bezitten én minder gebruiken. Bij deze manier van leven richten mensen zich op het bezitten en gebruiken van alleen datgene wat ze echt nodig hebben. Dit kan helpen om stress te verminderen en het leven te vereenvoudigen, maar het kan ook bijdragen aan duurzaamheid. Hoe creëer je een minimalistische leefstijl in 2023?

Minimalistische leefstijl: waarom?

In een wereld waarin we constant worden overspoeld met reclame en verleiding om steeds meer spullen te kopen, kan het moeilijk zijn om te bepalen wat je echt nodig hebt. In 2023 moet het roer om: we hebben afgelopen jaar gezien hoe onze grondstoffen steeds schaarser worden. Bovendien is een verdere recessie niet uitgesloten in 2023. Een minimalistische levensstijl kan je helpen om de focus te verleggen van het bezitten van dingen naar het waarderen van de spullen die je al hebt. Als minimalist koppel je je los van het ‘kapitalistische systeem’ en streef je naar een leefstijl waarin je sneller tevreden bent met wat je al hebt. Alles staat in het teken van de vraag: ‘heb ik dit echt nodig?’ en het gebruiken/hergebruiken van de spullen die je al in huis hebt.

Minimalistisch is duurzaam

Een belangrijke reden om over te stappen naar een minimalistische leefstijl, is de duurzaamheid. Met een minimalistische leefstijl produceer je veel minder afval. Als we minder spullen bezitten, hebben we ook minder dingen om weg te gooien wanneer ze kapot gaan of vervangen moeten worden. Het aantal goederen dat naar de vuilstort gaat, wordt aanzienlijk minder. Dit kan helpen om de afvalberg te verminderen. Omdat je minder wilt bezitten, zul je vaker dingen proberen te recyclen of een nieuwe functie te geven. Je wordt dus zeker een stuk creatiever in het gebruik van materialen.

Minder grondstoffen nodig

Daarnaast verbruik je als minimalist minder grondstoffen en energie. Grondstoffen worden steeds schaarser. Een minimalistische levensstijl kan bijdragen aan duurzaamheid door het beperken van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen. Voor de productie van goederen worden grondstoffen gewonnen en energie gebruikt. Dit leidt tot een vermindering van de hulpbronnen en een toename van de uitstoot van broeikasgassen. Door minder spullen te kopen en te gebruiken, kunnen we helpen om de belasting op deze hulpbronnen te verminderen.

Meer recyclen

Met een minimalistische levensstijl draag je tevens actief bij aan de circulaire economie. Als we onze spullen langer gebruiken en hergebruiken in plaats van ze weg te gooien en te vervangen, kunnen we de hoeveelheid afval verminderen en de hulpbronnenbehoeften verkleinen. Dit kan leiden tot een afname van de hoeveelheid nieuwe goederen die geproduceerd moeten worden, wat op zijn beurt de belasting op de hulpbronnen vermindert.

Hoe begin ik een minimalistische leefstijl in 2023?

 1. Begin met het inventariseren van je huidige bezittingen
  Neem begin 2023 de tijd om te bekijken wat je allemaal wel niet bezit. Bepaal wat je echt nodig hebt en wat je kunt missen. De spullen die je niet nodig hebt, kun je wegdoen of doneren.
 2. Jouw nieuwe motto: kwaliteit boven kwantiteit
  In plaats van dingen te kopen die snel kapot gaan en vervangen moeten worden, is het beter om te investeren in hoogwaardige producten die langer meegaan. Zo kun je minder spullen kopen op de lange termijn.
 3. Word creatief in het hergebruiken van spullen
  Probeer dingen vaker te hergebruiken in plaats van ze weg te gooien of te vervangen.
 4. Vraag je zelf altijd af: heb ik dit echt nodig?
  Voordat je iets koopt, vraag je dan af of je het echt nodig hebt en of het iets toevoegt aan je leven. Koop alleen dingen die je echt waardevol vindt en laat overbodige dingen links liggen.
 5. Sharing economy is the answer
  In plaats van dingen te kopen die je maar af en toe gebruikt, zoals een boor of een ladder, kun je ook gebruikmaken van de sharing economy door dingen te delen met anderen. Dit kan helpen om afval te verminderen en tegelijkertijd geld te besparen.

Wil je meer lezen over duurzame tips? Lees dan Duurzaam leven tips: duurzame tips die je gemakkelijk toe kunt passen