Goed nieuws vanuit de Filipijnen! Het land heeft in mei 2019 een wet aangenomen die het verplicht maakt om minstens tien bomen te planten voordat studenten en scholieren kunnen afstuderen. Het planten van bomen voordat je afstudeert was al een traditie in de Filipijnen, maar nu is dat gebruik dus ook verplicht.
Bosoppervlak afgelopen eeuw fors gedaald in de Filipijnen
De Filipijnen bestaat uit maar liefst 7.461 verschillende eilanden. Het land heeft een tropisch klimaat wat ervoor zorgt dat er op deze eilanden een enorme verscheidenheid aan planten is; er zijn namelijk zo’n 13.500 soorten in het land. Helaas werd deze rijkdom zwaar op de proef gesteld en is de Filipijnen inmiddels een van de meest ontboste landen ter wereld. Waar het land eerst een bebossing had van 70%, is dit gedurende de 20e eeuw gedaald naar slechts 20%. Illegale houtkap heeft hier een grote rol in gespeeld.
175 miljoen nieuwe bomen door studenten
Als studenten de wet goed naleven, zouden er ongeveer 525 miljard bomen bijkomen per generatie. Galy Alejano, de belangrijkste auteur van de nieuwe wet, stelt: “Met meer dan 12 miljoen leerlingen van de basisschool, bijna 5 miljoen scholieren en 500.000 studenten die elk jaar afstuderen, zouden er jaarlijks 175 miljoen bomen kunnen worden geplant”.
Studenten kunnen de bomen planten in mangroven, bestaande bossen, beschermde gebieden, militaire gebieden, verlaten mijnsites en aangeduide stedelijke gebieden. Ze zullen ook moeten letten op welke inheemse boomsoort het beste past bij de locatie en het daar bijhorende klimaat. De bomenplanters krijgen hulp van lokale non-profit organisaties die precies weten welke boom waar het beste tot zijn recht komt. Ook zullen zij zelf bomen gaan kweken om zo aan de enorme vraag te kunnen voldoen.
Gary Alejano: “We erkennen dat jongeren recht hebben op een gezond ecosysteem, maar dat neemt niet weg dat er dan ook van hen kan worden gevraagd om dit mede mogelijk te maken.” De huidige generatie jongeren wordt hierdoor bewust gemaakt dat zij onderdeel zijn van de oplossing om natuur te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan.
Regering hoopt toekomstige generaties te inspireren
De geplante bomen dragen bij aan het herstellen van het ecosysteem en de biodiversiteit. Daarnaast helpen ze mee aan een betere luchtkwaliteit én verminderen ze de kans op landverschuivingen en aardbevingen; iets waar het land steeds vaker te kampen mee krijgt door de afgaande ontbossing. Naast deze geweldige pluspunten hoopt de regering toekomstige generaties te inspireren en aan te zetten tot het creëren van meer ecologische initiatieven.
Wil je meer lezen over initiatieven die de natuur herstellen? Lees dan hier verder.