Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Onlangs schreven we al een artikel over VIRTUe: het studententeam uit Eindhoven dat voor een opdracht een duurzame woning ontwikkelde. Inmiddels is het team een stap verder en is het huis niet langer alleen een concept.  Deze week zijn zij namelijk begonnen met het bouwen van het huis, genaamd Ripple, op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). 

In vijf weken een huis bouwen

Op de TU/e bouwt het studententeam in vijf weken tijd een hele woning. En niet zomaar een huis, maar Ripple. Waarschijnlijk een van de meest duurzame huizen ter wereld. Het begon allemaal met een competitie waaraan het studententeam VIRTUe eind vorig jaar besloot deel te nemen. Daarvoor bedachten ze het concept: een volledig duurzame woning die tegelijkertijd duurzaam gedrag stimuleert. Ofwel: het huis van de toekomst. Inmiddels is het idee niet langer alleen een concept. De studenten zijn ter voorbereiding op de wedstrijd deze week begonnen aan het bouwen van de woning op de Eindhovense campus. Daar verwachten ze dus binnen vijf weken al helemaal klaar mee te zijn.

Bron: Studio040

Een volledig duurzame woning

Ripple maakt gebruik van ‘smartsystemen’ die milieuvriendelijk zijn en tegelijkertijd de bewoners stimuleren om nog duurzamer te leven. Op het dak van de woning liggen bijvoorbeeld zonnepanelen die in verbinding staan met het systeem. Als het dan zonnig is, kan het systeem de bewoners aanraden om op een bepaald moment de wasmachine te draaien, zodat de zonne-energie optimaal wordt benut. Dat wordt allemaal geregeld door het zelf-ontworpen display in de woning en de bijbehorende mobiele applicatie. Beide stellen tevens ook slimme doelen en geven verschillende adviezen op het gebied van duurzaamheid. Gebruikers van de woning kunnen zo ook hun prestaties met elkaar delen en elkaar stimuleren tot duurzamer gedrag terwijl de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk blijft.

Solar Decathlon Europe

Solar Decathlon Europe 2019. Bron: https://solardecathlon.eu

Het studententeam maakt Ripple voor hun deelname aan de Solar Decathlon Europe competitie. Een wedstrijd die in 2007 in het leven werd geroepen. Verschillende studententeams krijgen daar de kans om hun duurzame initiatieven op gebied van energie te ontwikkelen en te presenteren. De wedstrijd wordt ingedeeld als een soort ‘mini-dorp’ waar allerlei duurzame woonprojecten en gebouwen ontworpen door studenten strijden voor de titel. In juni 2022 reist VIRTUe af naar Wuppertal in Duitsland waar de winnaar bekend zal worden gemaakt.  

Wil je meer lezen over handige tips voor een duurzamer leven? Lees dan hier verder.

Beeld: TU/e, Bart van Overbeeke Photography