Biologische wijnen, dus zonder schadelijke herbiciden en pesticiden, rukken op. Het aantal wijngaarden in de wereld waar biologische wijn wordt gemaakt, is in vijftien jaar meer dan verviervoudigd. Waar consumenten 10 jaar geleden nog een negatief beeld hadden van biowijnen, lijkt het nu een trend. Wat is biowijn en waarom is dit beter voor het klimaat?
Biologische wijn
Een biologische wijn is een wijn die milieuvriendelijk geproduceerd wordt. Dat betekent dat er geen genetische modificatie, chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest aan het maken en klaren van de wijn te pas komen. Een biologische wijn wordt dus helemaal geproduceerd op een natuurlijke wijze. Bovendien is de term biologische wijn wettelijk beschermd in Nederland, dat houdt in dat er strenge certificeringen zijn en je er als consument vanuit kan gaan dat de biologische wijn in de supermarkt onder bepaalde voorwaarde is geproduceerd. Je kan een biologische wijn tevens herkennen aan een lichtgroen logo met witte sterretjes.
Nieuwe trend
Nog geen 10 jaar geleden had biowijn een nogal negatief imago in Nederland. Volgens brancheorganisaties die eerder onderzoek deden naar biowijnen was de gemiddelde opinie: “Biowijn, dat is toch vies?’’. Dat beeld lijkt nu totaal veranderd, steeds meer Nederlanders uiten een voorkeur naar biowijnen en dat blijkt ook uit het koopgedrag. Volgens de laatste cijfers is 454.000 hectare aan wijngaarden nu biologisch. Dat is ruim vier keer zoveel als vijftien jaar geleden: een stijging van ruim 13 procent per jaar. Dat terwijl het aantal traditionele wijngaarden juist daalt, zo’n 0.4 procent per jaar.


1 op de 16 wijnflessen biologisch
In totaal betekent dit op dit moment zo’n 6 procent van alle wijngaarden wereldwijd nu biologisch is. Omgerekend, zou dat moeten betekenen dat 1 op de 16 flessen een biologische wijn bevat. Geen slechte score, voor een sector die pas kort bezig is om zich te verduurzamen. Wijnspecialist Eveline Scheren licht toe aan het Parool: “ Er staan grote economische belangen op het spel. Overstappen op biologische druiven kost zo’n drie jaar. Je rendement vermindert. En biologische wijnboeren hebben vaak meer werk: ze moeten zelf veel meer op de druivenstokken letten. Het zijn niet meer de chemicaliën die het werk doen.”
Wil je meer duurzame trends ontdekken? Lees dan hier verder.