Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De bank waar je bij bent aangesloten gebruikt jouw spaargeld om te investeren. Maar waar komt dit geld terecht? Vaak zijn dat niet de meest duurzame bedrijven. Sterker nog, sommige banken investeren in bedrijven die mensenrechten schenden of betrokken zijn bij de productie van controversiële wapens. Er zitten ook bedrijven tussen die grote milieuschade veroorzaken of slecht omgaan met dierenwelzijn. Gelukkig is er ook goed nieuws: er zijn een aantal banken die enkel investeren in duurzame bedrijven en projecten. Maar welke zijn dat? Lees hier onze top 4 duurzame banken van 2022.

De criteria van Eerlijke Bankwijzer

Deze analyse komt voort uit een rapport van de Eerlijke Bankwijzer wat jaarlijks wordt uitgebracht over banken die opereren in Nederland. Ze geven banken beleid- en praktijkscores op basis van een aantal thema’s waaronder Klimaat, Dierenwelzijn, Mensenrechten en Wapens. Een goed bankbeleid op klimaat  betekent onder meer:

  • Analyse en rapportage van de bijdrage van de bank aan klimaatverandering;
  • Investeringen verschuiven van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie;
  • Investeren in de overgang naar een CO2-arme economie;
  • Investeren in aanpassingen aan de gevolgen van klimaatverandering in arme landen.

Duurzame bank 2022 nummer #1: De Volksbank 

Op basis van de gegevens uit de eerlijke bankwijzer, scoort de Volksbank het allerbeste. De bank haalt een ruime voldoende op thema’s zoals natuur, klimaat en mensenrechten. De Volksbank berekent sinds 2010 de CO2 uitstoot volgens het Greenhouse Gas Protocol en sinds 2013 compenseert het bedrijf deze uitstoot, waardoor ze nu volledig klimaatneutraal zijn. Deze bank ziet helemaal af van het investeren in fossiele brandstoffen. De Volksbank is het moederbedrijf van SNS, ASN Bank en RegioBank. Zit je bij een van deze aangesloten? Dan zit je goed!

Duurzame bank 2022 nummer #2: Triodos

Nummer twee op deze lijst is Triodos. Op de eigen website omschrijft Triodos zichzelf als een van de duurzaamste banken ter wereld. En de bank komt aardig in de buurt. De bank scoort bij De Eerlijke Bankwijzer een 9 op klimaat en beleid. Alleen in de praktijk komt de bank nog wat punten tekort. Zo is de bank niet zo transparant over waar ze precies in investeren. Hoe dan ook is Triodos een goede keuze voor degene die zich bij een duurzame bank willen aansluiten.

Duurzame bank 2022 #3: Bunq

Bunq werd opgericht in 2012 door Ali Niknam (CEO), met als doel de traditionele banksector radicaal te veranderen. In 2015 werd de bank officieel gelanceerd en sinds 2022 is de bank een Unicorn, wat betekent dat het niet meer in start-up of scale-up fase zit, maar daar uit is gegroeid. In 2021 maakte Bunq bekend dat ze een miljoen bomen geplant hebben, middels een samenwerking met Eden Reforestation Projects. Bij de Eerlijke Bankwijzer scoort Bunq een 8 op dierenwelzijn en eiwittransitie. Maar een vijf op klimaat commitment en fossiele energie, wat betekent dat de bank nog steeds in zulk soort bedrijven investeert.

Duurzame bank 2022 #4: NIBC

NIBC presenteert zichzelf als de bank voor ondernemers.  Op de Eerlijke Bankwijzer rating van 2021 staat NIBC op nummer vier. Ze scoren een 7 op fossiele brandstoffen, een 5 op dierenwelzijn en een 7 op klimaat commitments. Kritiekpunten zijn gendergelijkheid en transparantie. 

Meer tips van EcoToday? Lees dan onze Top 5 duurzame schoonmaakmiddelen

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens