Fossiele brandstoffen zijn een boosdoener voor ons klimaat. Al jaren worden er tal van onderzoeken gedaan naar hoe we af kunnen van fossiele brandstoffen en kunnen overstappen op herbruikbare of hernieuwbare energie bronnen. Deze Zwitserse onderzoekers vonden laatst misschien het antwoord: zij hebben een duurzame manier bedacht waarbij CO2 uit de lucht wordt omgezet in een synthetische brandstof. Enkel en alleen door zonlicht.
Sun-To-Liquid brandstof
Het project van de Zwitserse onderzoekers wordt Sun To Liquid genoemd. Voor de brandstof die werd ontwikkeld is namelijk alleen zonlicht nodig. De zon levert namelijk energie, waarmee CO2 uit de lucht kan worden omgezet naar een synthetische brandstof. Althans, dat is de basis. De brandstof wordt daarna omgezet naar methanol of kerosine. Daarmee is deze technologie vooral inzetbaar voor de lucht- en scheepvaart. Deze sectoren zijn tot op heden nog altijd zeer afhankelijk van fossiele brandstoffen.
Hoe werkt het?
De Zwitserse onderzoekers ontwikkelde twee reactoren en een zonnecentrale. In de eerste reactor wordt CO2 en waterdamp naar binnen gezogen uit de lucht. Deze twee ‘ingrediënten’ stuurt de reactor vervolgens naar de tweede reactor. Die zet de ingrediënten om naar koolmonoxide en waterstof. Ook wel ‘syngas’ genoemd. Dit syngas wordt dan naar een derde reactiekamer gestuurd, waar het reageert met een koperen katalysator. Hierdoor verandert het gas in de vloeibare substantie van methanol of kerosine, een duurzame brandstof dus.
Er worden nu voornamelijk proeven uitgevoerd. Op één dag kan de experimentele opstelling nu 100 liter syngas produceren. Daar blijft zo’n 0,05 liter zuivere methanol van over. Met meer investering in het project kan de productie worden opgeschaald.
Energy Globe Award
Het project werd bekroond met de een gedeelde eerste plaats in de categorie Energy van de Energy Globe Awards. Er deden dit jaar ruim tweeduizend projecten mee uit 182 verschillende landen. De prijs werd uitgereikt tijdens de COP26-conferentie in Glasgow.
Wil je meer lezen over de energie transitie? Lees dan hier verder.