Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Europa wordt geteisterd door bosbranden. De extreme en aanhoudende hitte en droogte heeft ervoor gezorgd dat er in totaal 517.881 hectare is getroffen door branden. Dat is net iets meer dan 5.000 vierkante kilometer. En dat zijn nog maar de cijfers tot en met 16 juli. De branden houden nog altijd aan. Naar verwachting, zal dit getal alleen nog maar gaan oplopen. Brandweerlieden in heel Europa zetten zich in om bosbranden onder controle te krijgen. Maar hoe? En wat zijn de gevolgen als dit niet lukt? En wat voor oplossing bedacht de Universiteit van Stanford hiervoor?

Bosbranden in Europa

De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. In al deze landen hebben sinds het begin van 2022 bosbranden plaatsgevonden. Het gaat nu al om meer dan 5.000 vierkante kilometer in totaal. Ter vergelijking, in heel 2021 ging het om 4.700 km2 dat werd getroffen door bosbranden. Vooral in Griekenland, Spanje en Slovenië leidt aanhoudende droge hitte tot forse branden. Een brand op het Spaanse eiland Tenerife, heeft al meer dan 2.150 hectare verwoest. In Griekenland werden deze week in een tijdsbestek van 24 uur 141 branden geregistreerd. En in de Sloveense regio Karst zijn hele dorpen geëvacueerd. Ook in Nederland waren er dit jaar wederom heidebranden. Hoewel deze kleinschalig bleven loopt het risico voor grotere branden toch op.

bosbranden bestrijden

Oorzaak en gevolgen bosbranden

Zulke hevige en intense natuur- en bosbranden als die we nu zien vonden in voorgaande jaren nog relatief ver weg plaats. Vooral uit Australië en Californië in de Verenigde Staten hoorden we gruwel verhalen van bosbranden. Nu vinden de branden steeds dichter bij huis plaats. De branden zijn voornamelijk te wijten aan extreem hoge temperaturen en uitzonderlijke droogte. Toenemende hittegolven en extreme weersomstandigheden wakkeren de bosbranden aan. Een direct gevolg van klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Dit brengt grote gevolgen met zich mee. Want bij bosbranden komen grote hoeveelheden CO2 vrij. Op zijn beurt, draagt dit ook weer bij aan de verandering van het klimaat en de opwarming van de aarde. Een vicieuze cirkel dus. 

Bovendien komen veel dieren in gevaar door de bosbranden. Hun leefgebied wordt verwoest en ze vluchten de stad in, waar ze niet veilig zijn. Ook mensen worden ervaren de gevolgen van bosbranden. Afgelopen dagen werden er in Zuid-Europa meerdere dorpen geëvacueerd om de bosbranden te bestrijden. Mensen moeten vluchten en raken hun huis kwijt. Ook kunnen zij gezondheidsproblemen ondervinden door de rook.

Hoe kunnen we bosbranden bestrijden?

Om bosbranden te bestrijden, moeten ze worden geblust door de brandweer. Vaak zijn zij echter te laat, waardoor de branden zich blijven uitbreiden voordat de brandweerlieden ter plaatse kunnen komen. De bestrijding van bosbranden is actief, en niet preventief. Daar moet verandering in komen, dacht de Universiteit van Stanford. Zij ontwikkelde een gel-achtige substantie gebaseerd op cellulose. De substantie bestaat uit duurzame, milieuvriendelijke en brandvertragende ingrediënten die niet giftig zijn voor mens, dier en milieu.

Het idee is dat de vloeistof vanuit vliegtuigjes over bepaalde gebieden worden gespoten. Risicogebieden worden dan met vloeistof waardoor bosbranden kunnen worden voorkomen. De substantie is zelfs bestand  tegen wind en regen, in tegenstelling tot andere brandvertragers.  Het middel blijft daardoor voor een lange tijd op vegetatie zitten, waardoor behandelde gebieden maandenlang tegen branden beschermd blijven. Bovendien is deze methode volgens de onderzoekers relatief goedkoop. 

Meer lezen over klimaat verandering in Europa? Lees dan Aantal (bedreigde) wilde beren, bizons en elanden stijgt in Europa