Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vrolijk nieuws vanuit Kenia: er zijn dit jaar al minimaal 138 babyolifantjes geboren in nationaal park Amboseli. Volgens de non-profitorganisatie Amboseli Trust for Elephants (ATE) zal het totaal nog veel hoger uitvallen. Daarbij zit tussen de nieuwe kalfjes dit jaar ook nog eens een tweeling. Een zeldzame waarneming voor de vrijwilligers en een mooie toevoeging aan de olifantenbabyboom.

Het is niet de eerste keer dat er een Keniaanse olifantenbabyboom plaatsvindt: “Het is twee keer eerder gebeurd. De eerste was in 1979-80; en de tweede vond plaats in de laatste twee maanden van 2011 tot en met 2012”, aldus ATE in een nieuwsupdate. Toen werd het record gezet op 202 kalfjes. Dit jaar ligt het aantal geboortes niet alleen hoog, er werd ook nog eens een tweeling geboren.

https://www.facebook.com/AmboseliElephants/posts/3437286149623090

Een nieuw record aan babyolifantjes?

Of 2020 ook echt een recordjaar gaat worden, is nog niet zeker. “We weten niet of dit jaar een record zal blijken te zijn, maar het is zeker een serieus babyboomjaar. We zijn nu pas in juni en er zijn veel grote gezinnen die we nog niet hebben gezien omdat ze hun tijd buiten het park doorbrengen, maar als we ze gaan tellen, verwachten we nog minstens 30 nieuwe kalveren te vinden”. Dat liet ATE weten via hun website.

De teller stond afgelopen juni al op 138 geboortes. Naar verwachting zal dit aantal nog behoorlijk oplopen, liet ATE directeur Cynthia Moss weten aan the Star. Wat het totale aantal geboortes van dit jaar is, zal bekend worden zodra ATE het rapport van 2020 publiceert. Het zijn er in ieder geval meer dan normaal. In 2018 waren er in totaal 113 geboortes volgens het jaarlijkse rapport dat wordt uitgebracht door ATE.

De langste zwangerschappen

Het jaar 2018 is beter vergelijkingsmateriaal dan 2019, omdat olifanten 20-22 maanden zwanger zijn. Dat is met afstand de langste draagtijd van alle zoogdieren op de wereld. Daarnaast zit er gemiddeld 4,5 jaar tussen bevallingen bij de enorme zoogdieren. Olifantenmoeders wachten dus tot hun kalf 2-3 jaar oud is voordat ze opnieuw gaan paren. Uiteindelijk hebben vrouwelijke olifanten natuurlijk allemaal hun eigen schema, waardoor het aantal geboortes zwaar kan variëren per jaar.

Regen, regen en regen voor olifantenbabyboom

Daarnaast zijn de ecologische omstandigheden ook belangrijk voor de zwangerschappen. Vooral de hoeveelheid regen heeft veel invloed op het aantal zwangere olifanten. Minder regen leidt tot minder vegetatie, wat de dieren duur kan komen te staan. De olifanten roepen alle reproductieve cycli tot een halt tijdens droogtes, wat leidt tot een daling in zwangerschappen.

“Amboseli kan worden beschouwd als een van de meest succesvol beschermde en gezonde populaties van Kenia…”

Gelukkig blijkt uit het rapport van 2016 dat het vooralsnog erg goed gaat met de olifantenpopulatie in het Keniaanse nationale park: “Amboseli kan worden beschouwd als een van de meest succesvol beschermde en gezonde populaties van Kenia met een gemiddelde toename van 4,0% per jaar sinds 2011. Als gevolg van deze hoge geboortecijfers en uitstekende overleving, worden veel volwassen vrouwtjes nu vergezeld door drie overlevende kalveren.”

Wil je meer lezen over groeiende dierenpopulaties? Lees dan hier verder.