Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een off-grid tiny house biedt veel vrijheid. Zo heb je geen gas-, water- of elektriciteitsaansluiting nodig. Dus kan je ze overal neerzetten. Toch zitten er haken en ogen aan het concept.

Interieur van het huisje hieronder. Tammy, CC-BY-SA 2.0

Wat is een off-grid tiny house?

De definitie van een off-grid tiny house is een extreem klein huis dat niet in verbinding staat met het elektriciteitsnet, gasnet, waterleiding en riool. Een tiny house is een vooral begin 21e eeuw erg populair geworden manier van wonen. Een tiny house is een volwaardig huis, maar dan met alle overbodige ruimte er uitgehaald. In plaats van een slaapkamer is er een slaapzoldertje. Woonkamer, werkruimte, keuken en badkamer zijn hoeken, die vaak meerdere functies hebben. In het boek 150 Best Tiny Homes vind je ideeën voor wat grotere tiny houses.

Daarom is een off-grid tiny house ook vaak haalbaar. Want het kleine volume van een tiny house is veel makkelijker te isoleren, en te verwarmen, dan de enorme inhoud van een normaal huis. Zeker als de bewoner van het tiny house geen energieslurpende huishoudelijke apparaten heeft.

Wat is er nodig voor een off-grid tiny house?

Location, location, location

Het allerbelangrijkste bij ieder huis is natuurlijk, dat je een plek moet vinden waar je je huisje kan plaatsen. Ambtenaren en buren zijn vaak niet blij met tiny houses. Omdat ambtenaren al gauw met wetgeving en regels gaan zwaaien als ze ergens een tiny house zien, is het aantrekkelijk om je tiny house op een platform met wielen te plaatsen. Het is dan volgens de regels geen huis meer, maar een woonwagen.

TammyWeekend with Dee, CC-BY-SA 2.0

En dan mag opeens een heleboel wel, want dan is het Bouwbesluit niet meer van toepassing. Maar zeker als je deze “woonwagen” langere tijd bewoont, en als deze niet bij iemand in de tuin of op het erf staat, kunnen ambtenaren op een gegeven moment toch vervelend worden.

Zonnepanelen

Wil je helemaal off grid, dan moet je ook in de winter voldoende energie verzamelen. Sommige tiny house bezitters hebben toch een stroomaansluiting. Op die manier kunnen ze salderen: in de zomer zonnestroom leveren die ze in de winter weer terug krijgen. Maar het salderen wordt de komende jaren afgebouwd. Wil je toch helemaal off grid? Er zijn dan enkele opties: ook voor de winter genoeg stroom opwekken met (heel veel) zonnepanelen, een windturbine en een goede accu, of een generator op biodiesel, of een houtkachel met thermo-elektrische generator, om je door de donkere dagen heen te helpen.

Regenton en wateropvang

In Nederland valt er jaarlijks zo’n 700 liter regenwater per vierkante meter. Dus als je al je regenwater opvangt, is dat best veel. En als tiny house bewoner verbruik je toch al minder water dan de meesten. Tiny house ervaringsdeskundigen raden per persoon 1500 liter wateropslag aan. Daar kan je je ruim een maand mee redden. Wil je douchen? Dan wil je waarschijnlijk ook een zonneboiler of zonnedouche.

Een grootverbruiker van water is de stortbak van je wc. Om die reden hebben tiny house bewoners vaak een composttoilet. Voor een wasmachine is vaak geen ruimte. Dus moet je je was doen in een wasserette, of in een compact wasapparaat.

Waterzuivering

Helofytenfilter bij een woning. Bron: Global Wetlands Nederland via Wikimedia Commons, CC-BY SA 4.0

Zonder riolering moet je een alternatieve oplossing zoeken. Helofytenfilters werken vrij goed en zijn ook compact. Een helofytenfilter kost ongeveer 1 tot 4 m2 oppervlak per persoon.

Wel moet je dan overgaan op biologische afwasmiddelen en shampoo, want de bacteriën in het helofytenfilter kunnen slecht tegen de chemicaliën in shampoo.

Wat is de maximale grootte voor een tiny house op wielen?

Een formaat dat je bijna altijd tegenkomt is 15-50 vierkante meter. Kleiner of groter kan ook. De allerkleinste tiny houses, van minder dan tien tot vijftien vierkante meter, zijn voor de meeste mensen toch te beklemmend. Dus het is beter toch te kiezen voor een wat groter formaat, van twintig vierkante meter of meer. Ook dat past in principe nog op een trailer, en die extra ruimte biedt meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld opslag, of voor hobby’s.

Zeker voor gezinnen is een grotere versie een must. Op een trailer is de maximaal toegestane breedte 2,55 meter, bij een lengte van 12 meter en 4 m hoogte. Onderstellen voor landbouwvoertuigen mogen 3 meter breed zijn, met dezelfde dimensies. Dus op een onderstel voor een landbouwvoertuig is 36 vierkante meter de maximale grootte.

Hoeveel kost een off-grid tiny house?

Een compleet off-grid tiny house kan desondanks toch nog behoorlijk duur zijn. Systemen als zonnepanelen, waterzuivering, regenopvang en natuurlijk het huisje zelf komen samen op enkele tienduizenden euro’s. De goedkoopste kant en klare off-grid tiny houses kosten rond de 50.000 euro, maar wil je iets meer, dan kunnen de kosten oplopen tot boven een ton. Wil je zelf een tiny house bouwen? Lees dan dit boek.

Is een off-grid tiny house geschikt voor mij?

Er is eigenlijk maar één goede manier om er achter te komen of een tiny house wat voor jou is. En dat is een paar dagen in een tiny house gaan wonen. Het duurzame reisbureau Sustainaway biedt verschillende 100% CO2-gecompenseerde reizen aan, waarbij verblijf in een tiny house centraal staat.


Een weekend in een tiny house via Sustainaway in de herfst of winter geeft een goede indruk van het leven in een tiny house. Bron: Sustainaway.nl

Een tiny house in de zomer is natuurlijk het leukst, met alle natuur om je heen. Een weekendje in de winter heeft iets minder vakantiegevoel, als is het nog steeds erg leuk, en geeft een goede indruk of een tiny house wat voor je is. Als je het na een winterverblijf nog steeds leuk vindt, dan zijn jij en off-grid tiny houses de ideale combi! Sustainaway biedt nu tweedaagse verblijven aan, volpension, voor onder de honderd euro.

Conclusie

In een tiny house gaan leven is een radicale keuze. Je doet afstand van veel ruimte en luxe, en zal ook afscheid moeten nemen van veel overbodige spullen. Daar krijg je dan wel veel voor terug. Vrijheid, vooral, omdat je niet meer gebonden bent aan een hoge hypotheek. De gemiddelde prijs voor een huis in Nederland is nu vier ton. Zeker bij een model met wielen kan je overal staan waar je maar wilt, als je een tank voor je afvalwater hebt. En je stroomverbruik laag is.

Veel hangt dus af van jouw situatie, en die van je gezin. Of een off-grid tiny house wat voor jullie is, zal je dus voor jullie zelf af moeten wegen. En zelf moeten ondergaan, bijvoorbeeld door een duurzame vakantie in een tiny house te boeken.