Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tijdens eerdere expedities in juni en juli haalde het team een totaal van 170 ton plastic afval en visnetten uit zee. Nu heeft de oprichter en directeur van de non-profitorganisatie bekendgemaakt dat ze niet zullen stoppen tot de zee minimaal 500 ton plastic afval armer is.

Twee eerdere expedities dit jaar

In juni zorgde een expeditie van 48 dagen ervoor dat er 103 ton aan plastic afval en visnetten uit zee werd gehaald door Ocean Voyages Institute. Dit was de grootste opruimactie op zee ooit ter wereld, maar het team was nog niet tevreden.

De tweede expeditie vertrok op 1 juli en kwam na 35 dagen op zee op 5 augustus aan in Honolulu. Nog eens 67 ton plastic werd opgeruimd tijdens de tweede tocht, wat de hoeveelheid plastic tot een totaal van 170 ton bracht.

The Great Pacific garbage patch

Beide acties vonden plaats in de ‘The Great Pacific garbage patch’, ofwel ‘de plasticsoep in de Noordelijke Grote Oceaan’. Naar schatting circuleert hier ongeveer 80.000 ton aan plastic afval en visnetten. Een groot deel van het plastic bestaat uit zogenaamde ‘ghost nets’, ofwel spooknetten. Dit zijn over boord gegooide, kwijtgeraakte of vergeten netten van vissersboten waar veel onderwaterleven in vast blijft zitten.

Spooknetten hebben deze naam omdat ze vaak lang nadat ze zijn weggegooid, zullen blijven ‘vissen’ en daardoor zeeleven vangen en doden. Hier wordt een licht ontbindende Rainbow Runner ontdekt in een van de gevonden netten. Met dank aan Ocean Voyages Institute.

Meer plastic dan vis

Mary Crowley zegt dat het team nog maar net op dreef is: “Aangezien er in 2040 meer stukken plastic in zee zullen zijn dan vissen, zijn wij als mens verantwoordelijk voor het instorten van de oceanen en moeten we ambitieuze doelen stellen om het probleem van plastic in de oceaan aan te pakken”. Ze vertelt, “zelfs met onze recordopruiming, weet ik dat we meer moeten doen, en ons doel van 500 ton is mijn toewijding aan de essentiële onderneming om de oceanen van plastic te reinigen.”

Grote plannen voor de toekomst

Ondanks financiële tegenslagen, kon de tweede missie dit jaar gelukkig toch vertrekken. Crowley is trots op wat ze bereikt hebben. Vooral aangezien het team meerdere obstakels heeft gehad, zoals het coronavirus en de bijbehorende nodige quarantaines.

Het team van de tweede expeditie van Ocean Voyages Institute zit op een berg plastic die ze opgeruimd hebben. Met dank aan Ocean Voyages Institute.

De tweede expeditie was de laatste van dit jaar, dus er is nu tijd om het plastic te verwerken. Het binnengehaalde plastic zal gesorteerd en gerecycled worden door vrijwilligers en in samenwerking met lokale ondernemers. Ondertussen is het team alweer hard aan het werk om volgend jaar weer de oceaan op te kunnen.

Wil je verder lezen over plasticvrije oplossingen? Lees dan hier verder.

Bron: Ocean Voyages Institute