Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Boyan Slat is al jaren op een missie om de oceanen op te ruimen. Zijn Ocean CleanUp project bouwde een groot apparaat dat het plastic uit de oceanen moet vissen. In Nederland werd hij al snel bekend en in weinig tijd kreeg hij ook wereldwijd steeds meer aandacht én belangrijker nog: steeds meer investeerders. Toch komt er de afgelopen jaren kritiek op dit op het eerste oog fantastische plan. Biologen zijn bang voor de vissen en daarnaast zou het project zich te veel richten op oceanen terwijl ook in rivieren grote problemen met plastic zijn.

Het project besloot te reageren op de kritiek en kwam naar buiten met The Interceptors. Het zijn nieuwe varende CleanUp apparaten die het plastic niet uit de oceanen maar juist uit de rivieren kan halen. Uit onderzoek van het Ocean CleanUp Project zelf blijkt dat 1000 rivieren in de wereld zorgen voor 80% van alle vervuiling in het water. Aan dit onderzoek hebben ze zelf meteen een doelstelling gehangen. Voor 2025 moeten deze 1000 meest vervuilde rivieren opgeschoond zijn. 

Interceptors vangen plastic

De Interceptors vangen het plastic op door het vanaf de randen van de rivier richting de interceptor te duwen door middel van de natuurlijke stroming en twee barrières. In de Interceptor wordt al het plastic opgevangen door een transportband die het afval verspreid over verschillende grote afvalbakken. Zodra deze bakken gevuld zijn wordt er automatisch een signaal verstuurd waardoor het afval opgehaald kan worden. Daarna kan dit afval gerecycled worden. 

De doelstelling om 1000 rivieren op te schonen is nog lang niet bereikt. Er zijn momenteel twee interceptors actief in Indonesië en Maleisië. Het Ocean CleanUp Project werkt verder samen met lokale overheden om meer Interceptors te kunnen bouwen en in te kunnen zetten. Op de website van het project (http://theoceancleanup.com) is een kaart te vinden met de rivieren die verantwoordelijk zijn voor de vervuiling en is verder te lezen hoe er bij te dragen is aan het project.