Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Volgens een recente tweet van The Ocean Cleanup heeft het Nederlandse project een belangrijke mijlpaal bereikt. In totaal is er nu meer dan 200.000 kilogram plastic uit de Stille Oceaan gehaald. En dat allemaal dankzij de innovatieve technologie Boyan Slat, die al op het idee kwam toen hij nog op de middelbare school zat.

200.000 kilogram plastic

The Ocean Cleanup is een toonaangevend Nederlands project dat zich richt op het opruimen van plasticvervuiling in de oceanen. Onlangs heeft The Ocean Cleanup een indrukwekkende mijlpaal bereikt. Volgens een recente tweet van het project is de plasticvanger er nu in geslaagd om meer dan 200.000 kilogram plastic uit de wateren van de Stille Oceaan te verwijderen. Deze prestatie markeert een belangrijke stap in de voortdurende inspanningen om de ernstige milieuproblemen die worden veroorzaakt door plasticvervuiling aan te pakken.

The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup, opgericht door de jonge Nederlandse uitvinder Boyan Slat, heeft wereldwijd aanzien gekregen vanwege hun innovatieve technologieën en ambitieuze doelstellingen. Op zijn 16e begon Slat met het verwezenlijken van zijn droom: het opruimen van de plastic soep in onze oceanen. Wat begon als een profielwerkstuk voor zijn middelbare school in Delft, liep uit tot een grootschalig project om de oceaan op te ruimen. Het project kende enkele tegenslagen, maar met behulp van geavanceerde systemen en kunstmatige intelligentie is het project onlangs begonnen met de grootschalige opschoning van de oceanen. Momenteel zijn ze bezig tussen Californië en Hawaï, waar ze dus al ruim 200.000 kilo hebben kunnen verwijderen. Deze recente aankondiging bevestigt dat de inspanningen van The Ocean Cleanup nu eindelijk vruchten afwerpen.

Nog altijd miljoenen kilos plastic in de zee

Toch heeft het project nog een lange weg te gaan. Uit recente cijfers blijkt dat er nog zeker 80 miljoen kilogram plastic rond dobbert in onze oceanen. Deze enorme hoeveelheid plastic heeft verwoestende gevolgen voor het mariene ecosysteem en vormt een ernstige bedreiging voor het leven in zee. Het plasticafval vervuilt niet alleen de wateren, maar vormt ook een gevaar voor vissen, vogels en andere zeedieren die verstrikt raken in plastic of het per ongeluk inslikken, met vaak fatale gevolgen. Daarnaast leidt de afbraak van plastic in microplastics tot een nog grotere zorg, omdat deze microscopisch kleine deeltjes gemakkelijk door organismen kunnen worden opgenomen en zo in de voedselketen terechtkomen, inclusief uiteindelijk op ons eigen bord. The Ocean Cleanup heeft het ambitieuze doel om zeker 90 procent van al het drijvend plastic tegen 2040 met te verwijderen.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Dit gebouw in Amsterdam is bijna 100% herbruikbaar