Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Precies een jaar geleden schreven wij een artikel over een nieuwe doorbraak in Canada. Toentertijd nam het land al een revolutionaire stap door plastics giftig te verklaren. Het was onderdeel van een groot plan van premier Trudeau om het gebruik van single use plastics verder terug te dringen. Een wet, zoals die er is in Europa, om plastics bij wet te verbieden leek toen echter nog te ver weg. Nu wordt de anti-plastic visie van het Noord-Amerikaanse land een lat hoger getild. Met een nieuwe wet verbiedt Canada de productie en invoer van wegwerpplastic. En dat nog tegen het einde van het jaar.

Plastic debat Canada

Het debat omtrent klimaat en de impact van plastics speelt al langer in Canada. Vorig jaar werden wegwerpplastics onder de lijst van toxische stof opgenomen in de Canadian Environmental Protection Act.  Elk afzonderlijk plastic product werd voor een jaar lang binnen deze wet beoordeeld op risico’s voor het milieu en de menselijke gezondheid. De wet hield in dat deze toxische producten niet meer in zorgwekkende hoeveelheden in het milieu mochten voorkomen. Was dat wel zo, dan zouden deze producten bij wet in de ban gaan. Dat laatste is nu dus het geval. Producten zoals rietjes, bestek, plastic tasjes en voedselverpakkingen worden tegen december 2022 officieel verboden. Dat kondigde de Canadese-regering vorige week aan.

Milieuvervuiling door plastic

Het plasticverbod is onderdeel van een groot plan van premier Justin Trudeau, die al in 2019 beloofde om plastic geleidelijk uit te faseren. Hij beloofde toen al dat het verbod in de komende tien jaar meer dan 1,3 miljoen ton plastic afval zal elimineren – het equivalent van 1 miljoen vuilniszakken met afval. Met nieuwe cijfers laat de regering zien dat de premier deze belofte waar kan maken.

Wegwerpplastic maakt het grootste deel uit van al het afval dat op Canadese kusten wordt aangetroffen. Elk jaar worden in het land tot 15 miljard plastic boodschappentasjes gebruikt, daarnaast gaan er ongeveer 16 miljoen rietjes per dag doorheen, aldus gegevens van de overheid.  Het afval vormt een groot probleem op de Canadese kusten en elders in de natuur. De Canadese regering en burgers zijn het er over eens dat dit moet stoppen.

Plastic verbod: Hoe nu verder?

Het land stelt een geleidelijke uitfasering van plastic voor. Daarbij horen ook twee guidance documents die op de overheidswebsite zijn geplaatst om bedrijven en consumenten voor te bereiden op de aankomende verandering. In het kort: het verbod op de productie en invoer van deze schadelijke kunststoffen voor eenmalig gebruik zal in december 2022 van kracht gaan. Vanaf juni 2023 mogen de producten niet meer in omloop zijn. In december 2024 volgen er nieuwe (nog te specificeren) aanscherpingen op de wet. Tegen eind 2025 zal Canada de export van plastics verbieden om ook internationale plasticvervuiling aan te pakken.

Wil je meer lezen over klimaat en regelgeving? Lees dan Verbod op (micro)plastics in Californië.