Onder de slogan “join our ride to a better world” verkoopt Roetz unieke designfietsen en e-bikes die voor een zo groot mogelijk gedeelte bestaan uit oude onderdelen die anders op de schroot waren beland. Geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is de onderneming bovendien niet alleen duurzaam, maar ook sociaal georiënteerd.
In Nederland belanden er per jaar minstens 1 miljoen fietsen op de afvalberg. En dat terwijl belangrijke onderdelen zoals het frame vaak nog piekfijn in orde zijn. Tijd voor verandering, dacht Tiemen ter Hoeven, oprichter van Roetz-Bikes.
20 ton aan hergebruikt materiaal
“In het ontwerp van de fietsen wordt eigenlijk weinig gekeken naar de duurzaamheid”, zegt Ter Hoeven in een samenwerking met Philips Lighting. Toen Ter Hoeven in 2011 Roetz-Bikes oprichtte was hij dan ook gerust een pionier te noemen. Hij had ervaring in circulair ondernemen en zag met de grote verspilling van bruikbare fietsonderdelen een kans om dit economische model (gebaseerd op het idee reduce, reuse, recycle) toe te passen in de fietsindustrie.
Alle fietsen zijn met de hand in elkaar gezet en uniek. Bron: Roetz-Bikes.
Met succes: in 2016 alleen redde Roetz al zo’n 20 ton aan materiaal van de afvalstapel. Hun hippe fietsen met unieke vintage look zijn inmiddels een bekend gezicht in Amsterdam. Op het moment worden ze voor ruim 30% uit oude onderdelen gemaakt.
Stuk voor stuk uniek
Misschien wel het leukste aan de fietsen is dat ze allemaal net even anders zijn. Je mag ze zelf ontwerpen – met of zonder mandje, met mat groene of glanzend rode poedercoat, met kurken handvatten of een koperen bel.
Roetz-Bikes maakt daarnaast ook E-bikes en bedrijfsfietsen, en heeft bovendien een deal met NS, waarbij ze nieuwe OV-fietsen maken die voor wel 70% bestaan uit onderdelen van afgeschreven exemplaren.
De fietsen van Roetz-Bikes zijn inmiddels een bekend gezicht in Amsterdam. Bron: Roetz-Bikes.
Fietsen een tweede leven, mensen een tweede kans
“Waar anderen afval en onvermogen zien, zien wij bruikbaar materiaal en veelbelovend talent,” adverteert Roetz. Het bedrijf is niet alleen gericht op het creëren van een circulaire samenleving, maar ook een inclusieve. In de Fair Factory, waar de oude afgedankte fietsen uit elkaar worden gehaald en de nieuwe fietsen in elkaar worden gezet, werken mensen die om de één of andere reden een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
In de Roetz fabriek krijgen deze mensen een mentor toegewezen en worden ze de kennis en vaardigheden bijgebracht om hun baankansen in de fietsindustrie te vergroten. “Met de Fair Factory bewijzen we dat een business runnen en een social hart hand in hand kunnen gaan”, aldus Roetz.
Jeroen Bartman (links) en Martijn Stadt (rechts) plaatsen nieuwe spaken. Roetz-Bikes in Amsterdam-Noord. Foto door Ronald Bakker. Bron: Roetz-Bikes.
Circulair ondernemen is de toekomst, volgens Roetz
Roetz-Bikes is op het moment druk bezig met het ontwikkelen van een 100% circulaire fiets. Het circulaire bedrijfsmodel van Roetz is niet alleen aantrekkelijk vanuit milieuoverwegingen. Ter Hoeven is van mening dat het cruciaal is voor de toekomst van elke onderneming.
“Als je als producent wil overleven zal je goed moeten kijken naar de materialen die je op dit moment gebruikt en wat de beschikbaarheid daarvan is op de langere termijn,” zegt hij. “Als je als producent niet nu begint met een kanteling naar een circulaire economie dan zullen je kosten zo gaan stijgen dat je op een gegeven moment out of business gaat.”
Wil je verder lezen over duurzame producten? Lees dan hier verder.