Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dat de olieprijzen wereldwijd oplopen, is je waarschijnlijk wel bekend. Overal op de wereld worden er oorlogen gevoerd voor deze (helaas nog steeds) gouden handel. Noorwegen kwam vorig jaar in het nieuws door hier niet aan mee te doen. Zij lieten in 2019 namelijk 3 miljard vaten aan olie in de zeebodem zitten. Althans, zo leek het even. In 2020 kondigen zij helaas een nieuw olie-project aan. 

Noorse staatsbeleggingsfonds leek goede weg in te slaan

Noorwegen boort al naar olie sinds 1969 en is de grootste producent van heel West-Europa. Alle inkomsten die zij ontvangen uit de olie, storten ze in een speciaal fonds. Met dit geld wordt er geïnvesteerd in infrastructuur en belegd in onder meer obligaties en aandelen wereldwijd. In 1998 waren de bezittingen 172 miljard Noorse kronen waard, tien jaar laten was dit aantal aangegroeid tot 2280 biljard Noorse kronen en inmiddels is de waarde van het Noorse staatsbeleggingsfonds 10 biljoen Noorse kronen, omgerekend is dit 950 miljard euro. 

Dat Noorwegen koploper wil zijn in de groene ontwikkelingen en het verduurzamen. Ze laten namelijk voor 52 miljard euro aan olie in de zeebodem zitten. De beweegreden voor deze keuze is omdat het klimaat belangrijker is. Nabij Lofoten, een groep eilanden voor de kust van de provincie Nordland in het noorden van Noorwegen, is een olieveld ontdekt. Dit olieveld, vernoemd naar een oud premier, laten de Noren ongeschonden. Het gaat in totaal om 3 miljard vaten olie.

Sector lijkt toch te machtig 

CEO Karl Erik Schjøtt-Pedersen, van de sectororganisatie Norwegian Oil and Gas, is verrast en teleurgesteld over de beslissing die gemaakt is. De Noorse Arbeiderspartij is de bescherming van het olieveld in Lofoten niet verder gaan verdedigen. Hiermee verliezen de vakbonden en de olie-industrie de belangrijkste politieke bondgenoot. 

Momenteel zijn er 200.000 Noren werkzaam in de olie-industrie. Doordat de overheid besloten heeft om de olievelden niet aan te raken, krijgt de stabiele basis deuken. Voor jaren was de linkse Arbeiderspartij de medestander van de olie-industrie, welke de werkgelegenheid en welvaart creëerde. De grote hoeveelheden olie heeft Noorwegen grote voorspoed gebracht.

Helaas werd deze maand duidelijk dat deze lijn niet zal worden doorgezet door Noorwegen. Een nieuw veld van 950 miljard (veel groter dus) zal namelijk wel worden aangeboord. De Johan Sverdrup werd deze maand zelfs officieel geopend door de koning.

Er is hoop

Er is veel oproer ontstaan rondom de opening met de koning. Het veld moet Noorwegen namelijk tot 2078 van olie voorzien. Dat is langer dan 2050, wanneer de EU heeft afgesproken klimaatneutraal te zijn. ”Groene” parlementariërs uiten felle kritiek op de plannen en het laatste woord is nog niet over gesproken. Bovendien is het Noorse volk is ook erg klimaatbewust. Noorwegen draait zelf namelijk grotendeels op groene stroom. Daarnaast heeft Noorwegen het hoogste percentage elektrische auto’s ter wereld. Hopelijk kunnen de Noren het tij nog keren. Want ook de olie in de Johan Sverdrup kan beter onder de grond blijven.