Afgelopen dinsdag heeft het door de Noorse staat gefundeerde Equinor aangekondigd haar plannen om naar olie en gas te boren in de Grote Australische Bocht te staken. De geplande verkenningsboringen, die tot wel 200 miljoen Australische dollar zouden kosten, bleken commercieel toch niet aantrekkelijk genoeg om voort te zetten. Equinor is hiermee het derde grote oliebedrijf dat haar boringen in de Grote Australische Bocht staakt, met als voorgangers BP en Chevron. De beslissing is een grote overwinning voor de Australische groene politiek en de vele tegenstanders van de olieboringen.
No(r) way, Equinor!
De boorplannen in de Grote Australische Bocht hebben door de jaren heen veel weerstand gekend van milieuactivisten, lokale politici, surfers en inheemse bevolkingsgroepen. Het mariene gebied, gelegen aan de zuidwestkust van Australië, is een belangrijke geboorteplaats voor met uitsterven bedreigde walvissen en zeeleeuwen. Wetenschappers werken samen met de lokale bevolking om deze dieren te beschermen en een populatiegroei te faciliteren. Het gebied kent een rijk bodemleven met ontelbare kleine vis- en schelpdier soorten en is ook een thuis voor dolfijnen en pinguïns. Er zijn door de jaren heen meerdere grote protesten geweest in de stad Adelaide en op de stranden in de regio.
De lokale senator van The Australian Greens, Sarah Hanson-Young, zei tegen The Guardian dat de meeste Zuid-Australiërs geen olieboringen willen in de Grote Australische Bocht. “We willen geen aangespoelde olie op onze prachtige stranden en we weten dat, in deze tijd van klimaatverandering, het we ons simpelweg niet kunnen permitteren om olieboringen of koolmijnen of welke fossiele brandstoffen dan ook verder uit te breiden.” Politieke tegenstanders beweren dat de olieboringen veel banen zullen creëren, maar dit argument koopt Hanson-Young niet. “We weten dat de banen in visserij en toerisme een hoog risico lopen als er een olielek plaatsvindt,” zegt ze wederom tegen The Guardian.
Geen permanente bescherming
Dit nieuws betekent echter niet dat de Grote Australische Bocht nu veilig is. De Australische overheid reageerde erg teleurgesteld op de terugtrekking van Equinor vanwege economische redenen. Waar Australië ooit zelfvoorzienend was, is zij in de afgelopen jaren steeds afhankelijker geworden van geimporteerde olie. De Australische Minister van Grondstoffen en Water Keith Pitt vertelde BBC dat Australië olieboringen in haar wateren zat blijven stimuleren. “De Grote Bocht is mogelijk één van Australië’s vooraanstaande voorraden en ieder voorstel om te zoeken naar nieuwe olie- of gasvelden in dit gebied zal eerlijk en onafhankelijk worden beoordeeld.” Equinors lokale vertegenwoordiger Jone Stageland benadrukt ook dat Equinor haar vergunning om naar olie en gas te zoeken in West-Australië vooralsnog behoudt, en haar overige activiteiten en interesse in Australische grondstoffen voortzet.