Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het Noorse Zeabuz is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe futuristische pont in Trondheim. De elektrische veerpont zal volledig emissievrij én zelfsturend zijn. Reizigers zullen de pont, net als een lift, kunnen oproepen met een knop. De ontwikkelaars hopen de duurzame veerponten op steeds meer plekken in Noorwegen te zien.

Van onderzoek naar bedrijf

Zeabuz is ontstaan vanuit een groep onderzoekers van de Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen (NTNU). De onderzoeksgroep zocht een alternatief voor de zoveelste brug in de stad en besloot de veerpont te ontwerpen. Het prototype was zo’n succes, dat de wetenschappers het concept commercialiseerde en als bedrijf verdergingen.

Bron: Zeabuz

Noorwegen is koploper in ontwikkeling elektrische veerpont

Noorwegen liep al voorop met het inzetten van elektrische veerponten: in 2015 lanceerde ze ’s werelds eerste elektrische pont. Nu gaat het land echter nog een stapje verder en zullen ze ook autonoom worden. Zo worden de vervoersmiddelen nog kostenefficiënter en is er meer ruimte voor passagiers.

Bron: Zeabuz

Vervoer met een druk op de knop

Erik Dyrkoren, CEO van Zeabuz, vertelde CNN dat het een beetje “zoals een lift” zal werken. Reizigers kunnen op een knopje drukken om de pont op te roepen. Als de veerpont aan de kant ligt te wachten op de volgende passagiers, wordt de batterij opgeladen.

Bron: Zeabuz

De pont zelf heeft een strak design en zal twaalf mensen en fietsen heen en weer kunnen transporteren. In Trondheim duurt het ritje ongeveer een minuut. En dat bespaart je dan een kwartier lopen naar de eerstvolgende brug. Zeabuz hoopt de duurzame veerponten op veel meer plekken in Noorwegen te implementeren.

Wil je meer lezen over innovatief en duurzaam vervoer? Lees dan hier verder.

Beeld: Zeabuz