Nederland wil in 2050 de volledige transitie naar een circulaire economie hebben gemaakt. En hoewel dat nog erg ver weg klinkt, komen de eerste doelen die Nederland samen met de andere VN-landen heeft opgesteld al steeds dichterbij. Wat is er nodig om dit plan te laten slagen? Daar deed TNO onderzoek naar en zij concludeerden: nog meer digitalisering.
Een duurzame samenleving
Helemaal CO2- en energieneutraal, dat moet Nederland per 2050 zijn. We worden dan een circulaire economie. Dat is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen (zoals zonne-energie) of producten die makkelijk te recyclen zijn.
De transitie naar een circulaire economie is volgens de Europese Commissie ‘de ultieme gelegenheid om onze economie te transformeren, en daarmee nieuwe en duurzame concurrentievoordelen voor Europa te genereren’. Anderzijds zorgt het ervoor dat we onze planeet en diens ecosystemen leefbaar houden voor onszelf en de biodiversiteit.
De rol van digitaliseren
Een mooi streven dus, maar dat realiseren we niet zomaar. Zo’n transitie vraagt om een complete herinrichting en aanpassing van alle industriële processen. Daar moeten we nieuwe technologie voor implementeren. Denk bijvoorbeeld aan het slim inzetten van data en AI, automatiseringen of nieuwe recycling-modellen. Volgens TNO is nog meer digitaliseren onmisbaar om inzet, verlies en toestand van de gebruikte materialen gedurende de gehéle productieketen in kaart te brengen. Dat concludeerden zij in een artikel gebaseerd op nieuw onderzoek, dat onlangs werd gepubliceerd.
Een grote digitaliseringsuitdaging
Echter stelt TNO ook dat we voor een grote uitdaging staan. Zo is het essentieel dat iedereen binnen productieketens samenwerkt en direct start met digitalisering. Het liefst vandaag nog. In het recent verschenen artikel schetsen zij een beeld van hoe zo’n gedigitaliseerde en circulaire economie er uit komt te zien. Neem bijvoorbeeld een autofabrikant. TNO: “In 2050 zijn alle auto’s elektrisch. Wagenbezit bestaat niet meer. De klassieke autodealers en -garages zijn verdwenen. Er is een nieuwe keten van productie en gebruik ontstaan. De fabrikant bouwt auto’s op een duurzame manier. De auto zit vol sensoren die de fabrikant in real-time data sturen over de status van elk onderdeel en over het gebruik.”
Onderdelen worden dan on-demand gemaakt. Bijvoorbeeld middels 3D-printing, grotere onderdelen kunnen worden recycled door de refurbishment-vestiging in je regio. Van oude onderdelen kunnen we uiteindelijk weer compleet nieuwe wagens bouwen.
Het is een scenario dat wordt geschetst door TNO en tegelijkertijd een goed voorbeeld vormt van hoe zo’n circulaire economie eruit moet komen te zien. TNO: “dit zou zeker gerealiseerd kunnen worden door verdere digitalisering met een focus op duurzaamheid”.
Wil je meer lezen over duurzaamheid en technologie? Lees dan hier verder.