Niamey, de snikhete hoofdstad van het kurkdroge West-Afrikaanse land Niger, wordt geplaagd door een steeds toenemende hoeveelheid afval. Het straatarme Niger kent geen vuilnisophaaldienst, dus de inwoners gooien hun afval vaak zomaar ergens neer. Zo zijn er de vele auto- en truckbanden, die rondslingeren in verkeersknooppunt.
Afval groot probleem in Niger
Deze banden behoren tot de meest gehate soort afval. Verbranden van de vele autobanden biedt geen soelaas. Daarbij komen veel giftige gassen en zware metalen vrij. Steeds meer Nigerianen, waaronder de president, is de voortwoekerende afvalplaag een doorn in het oog.
Maar Amina Issa Ado is een start-up begonnen die de rubberen banden omzet in iets moois. De traditionele Sahel-poef, die erg populair is in Niger – en buurlanden, blijkt met een autoband er in plotseling veel comfortabeler en duurzamer. Hoe het nadeel van een oude vrachtwagenband veranderde in een groot voordeel.
Autoband wordt comfortabele poef
De vondst van Amina Issa Ado is even vindingrijk als effectief. Neem een band, bekleed deze met schuimrubber en verpak dit geheel in een kleurrijk Sahel-kleed. De heerlijk zittende poefen, die voor een prijs tussen de 20 en 30 euro verkocht worden, zijn razend populair bij zowel toeristen als de inwoners van Niamey. Ze zitten veel comfortabeler, en gaan langer mee, dan de traditionele poefen. Geen wonder dat deze internationaal de aandacht trekken.
Ook andere Nigeranen gaan steeds meer mee in de eco-trend. Tot nu toe hoorde je er helemaal bij als je je huis hypermodern, met veel high tech hebt ingericht. Maar zoals ook in Europa en Noord Amerika, doen steeds meer Nigeranen mee met de eco-beweging. Ze kijken ook voor de schoonheid van lokale materialen en het nut van hergebruik. Amina en enkele van haar collega-ondernemers gebruiken lokale materialen, waaronder ook afval, om duurzame wooninrichting te maken. Toeristen en expats zijn blij met deze in Europa en de VS zeer hippe artikelen.
Niger nu in de problemen door coronacrisis
Helaas is de situatie in Niger nu vrij beroerd. Het noorden van het land wordt geteisterd door gewapende nomaden, met als klap op de vuurpijl, de coronacrisis die het toch al magere toerisme helemaal de nekslag toediende. Handel met de buurlanden en de rest van de wereld is daardoor lastig, want Niger is helemaal omringd door land.
Gelukkig is er wel de brede Niger-rivier, die veel voor transport en handel met zuiderbuur Nigeria gebruik wordt. Een vrachtwagen volgeladen met Nigeraanse autoband-poefen over te laten komen via een trans-Sahara transport zit er dus even niet in. En heeft natuurlijk ook een pittige CO2 footprint.
Wel heeft Niger enorm veel potentieel voor zonne-energie. Het land heeft bijna het hoogste aantal zonuren ter wereld, ook mooi gelijkmatig verdeeld over het jaar.
Meer lezen over zwerfafval? Lees dan hier over Bonaire en WWF gaan wegwerpplastic aanpakken rond eiland