De nieuwe president van Brazilië, Lula da Silva, won eind vorige maand van zijn extreemrechtse rivaal Bolsonaro bij de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Hij werd eerder in 2022 uitgenodigd op VN-top in Egypte. Daar maakte hij de belofte om zich hard te maken voor het klimaat tijdens zijn presidentschap. Wat kan Lula da Silva doen voor het klimaat?
Klimaatrechtvaardigheid
De nieuwe president is vorige week zondag officieel beëdiging als president van Brazilië. De 77-jarige Lula da Silva leidt de linkse Arbeiderspartij (PT) en won in oktober net iets meer dan de helft van de stemmen. Een groot onderdeel van zijn campagne was klimaatrechtvaardigheid. Zo wil hij bijvoorbeeld dat de ontbossing van het Amazone-gebied per 2030 stopt, zo zei hij tijdens de klimaattop in Egypte van afgelopen november.
Beschermen Amazonewoud
In de bovenstaande speech op het klimaatcongres, COP27, pleit Lula onder meer voor betere internationale banden, het bestrijden van hongersnood en armoede, bijvoorbeeld in Afrika, en om meer technologieën en innovatie in te zetten om te werken aan een betere toekomst. Lula ging tijdens COP27 ook in op de verwoestingen die zijn voorganger, Bolsonaro, volgens hem heeft veroorzaakt. Onder het leiderschap van de vorige president steeg de ontbossing van het Amazonegebied van 7.500 vierkante kilometer per jaar naar meer dan 13.000 vierkante kilometer. Dat is het grootste oppervlak sinds 2006. De verwoesting van dit gebied is vergelijkbaar met een gebied ter grootte van Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel samen.
Amazonefonds
Enkele dagen na de beëdiging van Lula werd ook het Braziliaanse fonds tegen ontbossing weer actief gesteld dankzij de nieuwe president. Dit zogenoemde Amazonefonds steunt allerlei projecten om ontbossing tegen te gaan in het Amazonegebied. De tegoeden van het fonds werden eerder bevroren onder de vorige president Bolsonaro. Het Amazonefonds beheert momenteel zeker 1,2 miljard dollar (1,14 miljard) euro. Dat werd geschonken aan Brazilië door Noorwegen en Duitsland. Ook het Verenigd Koninkrijk is momenteel in gesprek om zich ook aan te sluiten bij het Amazonefonds, laat NU.nl weten.
Meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Biodiversiteit in Nederland: hoe zit het precies?