Het Europees Parlement en De Europese Raad zijn tot een voorlopig akkoord gekomen om bossen beter te beschermen. Het doel is om het in- en uitvoeren van grondstoffen die verband houden met ontbossing en bosdegradatie strenger te reguleren. Producten die voor ontbossing zorgen, worden met dit plan een stuk gereguleerd. Lees hier alles over de nieuwe wetgeving tegen ontbossing.
Ontbossing in Europa
Ontbossing is het proces waarbij bomen en andere vegetatie op een stuk land worden verwijderd, meestal om plaats te maken voor landbouw. Dat terwijl bomen en andere vegetatie belangrijke ecosystemen zijn en tevens de leefgebieden voor talloze diersoorten. Als de bossen verdwijnen, verdwijnen ook deze dieren. Dit kan leiden tot een afname van de biodiversiteit in een gebied. Bovendien helpen bomen bij het opvangen van kooldioxide uit de lucht. Dit draagt bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde. Als bomen ontgonnen worden, gaat deze CO2-opslagcapaciteit verloren, wat kan leiden tot een toename van de concentratie van CO2 in de atmosfeer. Veel belangrijke redenen dus om onze bossen te beschermen!
Nieuwe wetgeving tegen ontbossing
Er ligt een nieuwe voorstel op tafel waarmee verdere ontbossing van de Europese bossen moet worden tegengegaan. Europese bedrijven die op de EU-markt producten importeren en exporteren die gemaakt worden van grondstoffen zoals palmolie, soja, koffie, cacao, hout en rubber, worden met deze wet strenger gereguleerd. Deze op landbouw geproduceerde grondstoffen zijn namelijk een belangrijke oorzaak van ontbossing en bosdegradatie. Daarnaast zien we nog altijd een toenemende vraag naar landbouwgrond om deze specifieke grondstoffen te produceren. Ook afgeleide producten, zoals rundvlees, meubels, papier en chocolade vallen onder de nieuwe regeling.
Klimaatwet 2030
De EU heeft een belofte gemaakt in het Klimaatakkoord van 2015 en de Europese klimaatwet om onze bossen en de biodiversiteit te beschermen. Op dit moment produceert en consumeert de EU veel van het soort producten die een beroep doen op ontbossing. De toepassing van de nieuwe wet is dan ook nodig om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Nadat het voorstel akkoord is, krijgen bedrijven 18 maanden de tijd om de nieuwe regels toe te passen. Het mkb heeft iets langer te tijd om zich aan te passen. Voldoende bedrijven niet aan de nieuwe eisen? Dan riskeren zij een geldboete en andere sancties.
Wil je meer lezen over klimaat en politiek? Lees dan Rijksoverheid investeert 780 miljoen in nieuwe fietspaden