Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Heb jij ze al gezien? De nieuwe ‘aangehechte’ dopjes op plastic drankflesjes? Vanaf begin oktober heeft het Coca-Cola merk nieuwe flesjes geïntroduceerd met daarop nieuwe doppen voor onder andere de merken Coca‑Cola, Fanta, Fuze Tea en Sprite. Door de dop vast te maken aan de fles, komen ze niet los terecht in de natuur en kan Coca-Cola ervoor zorgen dat zowel de dop als de fles goed gerecycled worden.

Nieuwe dopjes op plasticflesjes

Coca‑Cola is de eerste frisdrankproducent in Nederland die de overstapt op aangehechte doppen. Dit geldt voor haar portfolio aan dranken en voldoet zo vroegtijdig aan de Single Use Plastics-richtlijn (SUP) die eigenlijk pas in 2024 van kracht gaat. Met deze introductie zet de frisdrankgigant alvast de volgende stap naar een “World Without Waste”. Ofwel: de wereldwijde strategie van Coca-Cola voor het inzamelen en verduurzamen van verpakkingen.

Aangehechte dop

De nieuwe dopjes op plasticflesjes zitten voortaan vast aan de fles. Sinds begin oktober zijn de eerste flessen van Coca-Cola, Fanta, Sprite en Fuze Tea op deze manier op de Nederlandse markt verschenen. Dit stimuleert de inzameling en recycling van de plasticflessen in de strijd tegen zwerfafval. Omdat de dopjes voorheen niet vast zaten, eindigden ze regelmatig in de natuur of in het gewone afval, zonder goed gerecycled te worden. Met deze nieuwe strategie, zorgt Coca-Cola ervoor dat de fles in zijn geheel gerecycled kan worden.

Coca-Cola duurzaam?

 Coca-Cola zegt zelf dat duurzaamheid  bovenaan de agenda van het merk staat. Afgelopen november was er nog veel ophef rondom het frisdrankenmerk, omdat het merk de hoofdsponsor was van de jaarlijkse klimaattop COP27. Dat terwijl het merk bekend staat als een van de grootste plasticvervuilers ter wereld. Coca-Cola produceert zo’n 3 miljoen ton plastic per jaar. Omgerekend komt dat neer op 200.000 flessen per minuut. Elke afzonderlijke fles heeft de kans om in het milieu terecht te komen, aldus de Plastic Soep Foundation. Hopelijk helpt deze nieuwe strategie Coca-Cola om meer plastic te recyclen.

Wil je meer lezen over de strijd tegen plastic? Lees dan Nieuw plasticverbod in de EU: geen mini shampooflesjes meer?