Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Elke maand publiceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland cijfers van de ontwikkeling in het elektrisch vervoer. Ook de cijfers van het jaar 2022 zijn weer hoopgevend: bijna een kwart van de nieuw verkochte auto’s in Nederland was elektrisch. Daarmee staat Nederland in de top vier van Europese landen met de meeste nieuw verkochte elektrische auto’s.

Elektrisch rijden

De transitie van auto’s gedreven door benzine of diesel naar elektrische auto’s is een belangrijke stap binnen de klimaatdoelen. Elektrisch rijden produceert geen uitlaatgassen, maar maakt gebruik van elektriciteit als brandstof. Over het algemeen ligt de CO2-uitstoot daardoor veel lager dan bij benzine of diesel. Bovendien kan elektriciteit op duurzame wijze worden opgewekt, zoals met behulp van zonnepanelen of windenergie, wat verder helpt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Elektrisch rijden levert dus een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de negatieve impact van vervoer op het klimaat.

Om die reden is in het Klimaatakkoord van 2015 afgesproken dat er per 2030 alleen nog maar elektrische auto’s mogen worden verkocht. Vanaf 2050 mogen er zelfs alleen nog maar elektrische auto’s de Nederlandse wegen op. Dat we aan de vooravond staan van deze transitie wordt bewezen door de laatste cijfers van 2022: op dit moment is zo’n 25 procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch. In de laatst gemeten maand van het jaar, november, lag dat percentage zelfs ruim boven de 25 procent.

Elektrisch rijden: de cijfers van 2022

Ieder jaar publiceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een trendrapport over elektrisch vervoer. In dit rapport lezen we dat er vanaf dit jaar exact 316.465 elektrische auto’s (BEVs) op de weg tellen. Daarnaast zijn er ook 183.315 Plug-in Hybrid auto’s (PHEVs) op de Nederlandse wegen te vinden.  En dat worden er alleen nog maar meer: in totaal steeg de verkoop van elektrische auto’s dit jaar met 15 procent. Het aandeel in de totale verkoop liep op van 19,8 procent in 2021 naar 23,5 procent het afgelopen jaar. Een flinke toename dus! Het verkoopmarktaandeel van elektrische auto’s ligt nu op 25 procent. En hybride elektrische auto’s zijn goed voor 11 procent.

Bestverkochte elektrische auto’s 2022

En wat waren nou de populairste elektrische auto’s in 2022? De bestverkochte elektrische auto van 2022 was de Skoda Enyaq met 5.467 verkochte exemplaren. Dit model staat nu voor het tweede jaar op rij op nummer één. Op twee staat de Tesla Model Y, met 3.892 verkochte exemplaren na een traditiegetrouwe eindsprint in december, waarin het merk nog ‘even snel’ 2.728 extra auto’s in Nederland leverde. De rest van de top vijf bestaat uit de Audi Q4 e-tron (3.255), de Kia EV6 (3.104) en de Volkswagen ID.4 (2.861) zo blijkt uit de laatste cijfers van Autoblog.nl

Wil je meer lezen over duurzame ontwikkelingen? Lees dan Nieuwe dopjes op plasticflesjes voor duurzaamheid