Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De transportsector is verantwoordelijk voor zo’n 15% van de broeikasgassen. Het vergroenen van onze vervoersmiddelen en het verbeteren van openbaar vervoer spelen daarom een grote rol in het oplossen van de klimaatcrisis. Het Britse transportbedrijf Go-Ahead snapt dit als geen ander. Zij hebben in samenwerking met Pall Aerospace een bus ontwikkeld die jou niet alleen van A naar B brengt, maar tegelijkertijd de lucht filtert. Na een succesvolle testperiode met deze ultra-groene bus in de Britse stad Southampton, heeft Go-Ahead nu officieel aangekondigd dat er snel meer bussen zullen volgen in steden door heel Engeland. 

Hoe werkt het? 

Het filtersysteem bestaat uit drie losse filters bovenop het dak van de bussen. Ze zijn erop gericht vuil en vooral extreem kleine schadelijke deeltjes, zoals PM10, uit de lucht te halen. PM10 staat voor ‘particulate material 10’. Deeltjes van 10 millimeter of kleiner die geïnhaleerd kunnen worden door mensen of dieren. Denk hierbij aan stof-, rookdeeltjes, die vast kunnen komen te zitten in de luchtwegen. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen zoals astma of bronchitis kunnen veroorzaken. PM10 deeltjes in de lucht zijn een bijproduct van menselijk handelen, en voornamelijk afkomstig uit de transportsector. De Go-Ahead bussen ruimen zo eigenlijk hun eigen rommel op. Niet meer dan logisch, toch? 

Niet een Brits probleem, maar een wereldwijd probleem

De bussen met luchtfilters waren eerder in 2018 al in de Indiase stad Delhi geïntroduceerd. Want alhoewel rijke landen als het Verenigd Koninkrijk problemen hebben met luchtvervuiling, ligt de gemiddelde luchtkwaliteit in steden in India nog lager. Samen met China is India verantwoordelijk voor 50% van de doden ten gevolge van luchtvervuiling. Dit staat gelijk aan 3,5 miljoen mensen per jaar.

Het is niet voor niets dat de Wereldgezondheidsorganisatie heeft gezegd dat luchtvervuiling de grootste impact is van de klimaatcrisis op de menselijke gezondheid. “We willen ons steentje bijdragen in de strijd tegen de crisis die nu plaatsvindt wat betreft luchtkwaliteit. We laten zien dat bussen een integraal aspect kunnen zijn van het schoonmaken van onze steden,” zei Go-Aheads chief executive David Brown tegen CNN. Alhoewel de bussen zelf nog op Diesel rijden, is het zeker een stap in de goede richting. Hopelijk kunnen we de luchtfilterende bussen snel ergens in Nederland verwelkomen.