Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: het opslaan van groene energie met cement, zout en water. Toch is het de wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) gelukt.
Energieverbruik voor verwarming van huizen is enorm
We willen er natuurlijk allemaal warmpjes bij zitten in de winter. Daarom is het verwarmen van het huis vaak iets waar weinig mensen concessies op willen doen. Dit valt ook te zien in de cijfers. Het verwarmen van de ruimte waar we wonen is één van de grootste energieverbruikers. Maar liefst 64% van alle energie binnen huishoudens gaat naar het verwarmen van het huis. Dit blijkt uit data van Eurostat.
Een erg groot deel van deze warmte wekt men op uit fossiele brandstoffen. Om te kunnen voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen moeten we alternatieve manieren vinden om energie op te wekken en op te slaan.
Nieuwe opslag voor groene energie
Het opwekken van groene energie wordt door nieuwe technologieën steeds goedkoper en efficiënter. Het is tot op heden echter lastig geweest om deze energie op te slaan. Dit is één van de belangrijkste obstakels geweest bij de energietransitie. Er is namelijk veel zonne-energie beschikbaar in de zomermaanden, terwijl de meeste energie juist nodig is in de winter. Maar er is goed nieuws! Dankzij een doorbraak in wetenschappelijk onderzoek wordt het opslaan van groene stroom een stuk eenvoudiger.
Een batterij met zoutoplossing
De wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) een manier gevonden om warmte te produceren door hydratatie van zout. Wanneer waterdamp en zoutkristallen worden samengebracht komt warmte vrij. Die kan worden gebruikt voor het verwarmen van water. Het speciale van deze batterij is dat deze warmte vasthoudt en opgeladen kan worden met rest- of bodemwarmte, óf zonne- of windenergie.
De batterij is ook nog eens een stuk goedkoper dan batterijen die op dit moment op de markt zijn. Daarnaast houdt de Eindhovense batterij de warmte een stuk beter vast en kan deze twee keer zoveel opslaan bij hetzelfde volume. De ontdekking zorgt ervoor dat de toekomst van groene energie er een stuk rooskleuriger uit ziet!
Wil je meer lezen over groene energie? Lees dan hier verder.