De EU zet de strijd tegen plastic voort met voorstel voor een nieuw plasticverbod. Sinds juli vorig jaar geldt er in de Europese unie een verbod op plastic rietjes, bestek, wattenstaafjes en ballonstokjes. Nu wordt de zwarte lijst nog langer omdat er allerlei plastic verpakkingen in de ban gaan: van plastic dat om een sixpack bierblikjes is gewikkeld tot miniatuurverpakkingen in hotels. Hoe ziet het nieuwe plastic verbod er precies uit?
Nieuw plasticverbod
Pech voor wie weleens zo’n leuk miniflesje shampoo uit een hotel mee naar huis neemt of een koffiemelkcupje van het restaurant op een later moment wil gebruiken. Want Eurocommissaris Frans Timmermans wil dit soort verpakkingen allemaal gaan verbieden. Op 30 november 2022, heeft de Europese Commissie namelijk nieuwe EU-brede regels voorgesteld. Met deze nieuwe wetgeving hoopt de EU de groeiende afvalberg te verkleinen,
Het plastic probleem
Plastic blijft namelijk een vooraanstaand probleem in het klimaatdebat. Vooral plasticverpakkingen lijken een boosdoener. De EU liet een onderzoek uitvoeren en ondervond dat elke Europeaan gemiddeld bijna 180 kg verpakkingsafval per jaar produceert. Voor verpakkingen wordt tevens vaak nieuw materiaal gebruikt in plaats van gerecycled plastic. Op dit moment is zeker 40 procent van al het nieuw geproduceerd plastic bestemd voor verpakkingen. Zonder nu actie te nemen zou de EU tegen 2030 een verdere stijging van 19 procent van het verpakkingsafval zien, en voor plastic verpakkingsafval zelfs een stijging van 46 procent. Hoogtijd voor concrete actie dus!
Wat wordt er verboden?
Om die reden komt de EU met nieuwe regels rondom plasticverpakkingen. Zo hoopt de EU deze trend tot een halt te roepen. Binnen deze wet worden onnodige verpakkingen afgeschaft. Het gaat bijvoorbeeld om plastic verpakkingen die je weleens in de supermarkt tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan plastic fruit- en groenteverpakkingen of to-go plastic bakjes. Deze kunnen makkelijk vervangen worden met gerecyclede of duurzame varianten, zoals bijvoorbeeld papier of karton.
Frans Timmermans (Eurocommissaris) stelt dat deze maatregelen nodig zijn voor het milieu. “Zonder maatregelen neemt de hoeveelheid geproduceerd plastic afval tegen 2040 toe met 61 procent ten opzichte van 2018.” De nieuwe wet is er nog niet helemaal door: eerst moeten de lidstaten en het Europees Parlement zich nog buigen over het wetsvoorstel. Daarna kan het nog wel even duren voordat de wet overal van kracht is.
Wil je meer lezen over klimaatbeleid? Lees dan Wat gebeurde er tijdens de klimaattop (COP27) in Sharm-el-Sheikh?