Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vorige week schreven we nog een artikel over het verbod op reclames voor fossiele brandstoffen in Frankrijk. Nu heeft de Nederlandse stad Haarlem ook een primeur. Haarlem gaat namelijk vlees-reclames in de openbare ruimte van de stad verbieden. De gemeente doet dat vanwege de schadelijke gevolgen van de vleesindustrie voor het klimaat. Haarlem is hiermee de eerste stad ter wereld die deze maatregel neemt, aldus Trouw. Wat houdt het verbod op vleesreclames in Haarlem in?

Een motie van GroenLinks

Eind 2021 werd de motie van GroenLinks al in de Haarlemse gemeenteraad ingediend. De motie volgde nadat Amsterdam, Leiden en Den Haag al eerder besloten om reclames voor vliegtuigreizen, benzineauto’s en de fossiele industrie te weren. Dat inspireerde de Actiepartij om een soortgelijke motie in te dienen. GroenLinks-gemeenteraadslid Ziggy Klazes, besloot dat niet te beperken tot enkel vliegreizen, en voegde aan de motie toe om vleesreclames ook in het verbod mee te nemen. “Die zijn net zo schadelijk voor het klimaat.”  De gemeenteraad ondersteunde het idee en de motie werd aangenomen. Haarlem heeft immers de klimaatcrisis uitgeroepen, en moet dan ook consequent zijn, aldus Klazes.

Impact vlees op klimaat

Op dit moment is vlees verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft een hoge klimaatimpact omdat het houden van vee er gassen vrijkomen die bijdragen aan het broeikaseffect en klimaatverandering. Ook plofkippen en megastallen zijn een goed voorbeeld voor de initiatiefnemer om de motie door te drukken. Klazes legt uit: als lokale overheid wil je je inzetten om klimaatverandering tegen te gaan. Verder voegt Klazes er aan toe dat het niet verboden wordt voor de lokale slager om promotie te maken. Het gaat vooral uit omstreden vlees uit de bio-industrie, zoals bijvoorbeeld kiloknallers.

Haarlem verbod vlees reclames

In principe duurt het nog even voordat de reclames uit het stadbeeld verdwijnen. Met de huidige adverteerders lopen nog contracten tot minimaal 2024 en maximaal 2031. Wanneer de contracten aflopen worden ze niet meer vernieuwd. Reclame voor zuivel blijft vooralsnog wel gewoon toegestaan. Dan rust de vraag nog hoe reëel zo’n vlees-reclame-verbod werkelijk is. Er is nog geen juridische-vorm gevonden waarin het Haarlemse verbod op vlees reclames kan worden gegoten. “Wij wachten het gewoon af. Nu wordt het spannend. Komt er echt een verbod, komen er rechtszaken? Wat ik fijn vind, is dat er ophef over is en dat de discussie over deze reclames op gang komt.” zo zegt Klazen.

En ophef en discussie was er zeker afgelopen week. Zo maakte bijvoorbeeld Sander van den Raadt, fractievoorzitter van Trots Haarlem, een poster met daarop de tekst ‘Trots op Vlees’ en heeft hij besloten een geheel verzorgde barbecue te verloten onder degene die de mooiste vleesproduct-poster maakt, zo laat hij aan Haarlem105 weten. 

Wil je meer lezen over politiek en duurzaamheid? Lees dan Kabinet: vanaf 2026 cv vervangen? Dan verplicht een hybride warmtepomp