IKEA is afgelopen jaar al veel in het nieuws geweest met verschillende duurzame ontwikkelingen. En ook nu heeft IKEA weer een nieuwe duurzame doorbraak: de Circular Hub. Daar krijgen oude IKEA-artikelen een tweede leven. Helemaal klaar voor de circulaire economie dus!
Een tweede leven
In een persbericht laat IKEA weten dat ze geloven in een tweede kans voor al hun producten. Dat is ook de reden waarom IKEA al jaren een koopjeshoek heeft, waar artikelen voor een lagere prijs worden aangeboden om te voorkomen dat artikelen worden weggegooid. Nu presenteert IKEA de Circular Hub. Een plek waar oude artikelen een tweede leven krijgen. Dat is duurzaam én goed voor je portemonnee, want de artikelen gaan weg voor een mooi prijsje.
Wat vind je in de Circular Hub?
De Circular Hub staat vol met artikelen die geen plek meer hebben in het assortiment van IKEA. Het zijn bijvoorbeeld de artikelen die lange tijd in de showroom hebben gestaan, beschadigd zijn, of die niet meer in de verpakking zitten. Producten die elders werden weggegooid, omdat ze in een ‘linear model’ geen waarde meer zouden hebben. Echter stappen we over naar een circulaire economie, waar producten steeds vaker een tweede leven krijgen. Zo ook bij IKEA dus. De producten worden daar nu voor een kortingsprijs aangeboden. Het is nog niet duidelijk of er later ook oude producten van consumenten kunnen worden aangeboden in de Circular Hub.
IKEA en duurzaamheid
IKEA zet zich steeds actiever in voor een duurzame toekomst. Ze streven ernaar om per 2030 zelfs helemaal circular te zijn. Dat betekent dat ze het gebruik van nieuwe grondstoffen en de CO2-uitstoot naar nul willen brengen binnen nu en 8-9 jaar. Dat doen ze onder andere door tips te geven aan consumenten via hun website, bijvoorbeeld over hoe meubels langer mee kunnen gaan of hoe je een artikel thuis zelf een tweede leven kan geven. Maar ook door hun eigen producten te vernieuwen. Denk hierbij aan de vegetarische gehaktballetjes en hotdogs.
Echter klinkt er ook kritiek op IKEA uit verschillende hoeken. Zo wordt het meubelconcern vaak beschuldigd van ‘greenwashing’. Dit is een fenomeen waarbij een bedrijf zich groener voordoet dan het in werkelijkheid is. In feite is IKEA namelijk een van de grote vervuilers. Zo kapt IKEA bijvoorbeeld eeuwenoude bossen voor verschillende productlijnen. Er gaan geruchten dat deze producten op ‘corrupte wijze’ zijn voorzien van het duurzame FSC-keurmerk.
Wil je meer lezen over duurzame initiatieven? Lees dan hier verder.