Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het stadsbestuur van New York City is een rechtszaak gestart tegen drie grote oliemaatschappijen en hun belangenbehartiger, het American Petroleum Institute (API). Volgens de stad moeten de bedrijven, Shell, BP en Exxonmobil, verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die hun olie aanricht in de wereld, mede door ‘leugenachtige’ reclames. De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio vindt dat de reclamecampagnes van Shell misleidend zijn. Zo geven de reclames het beeld af dat de brandstof groen en schoon is, terwijl dat niet het geval is.

Misleidende reclamecampagnes

Met de misleidende reclamecampagnes zouden de oliemaatschappijen de inwoners van New York onjuist geïnformeerd hebben. De reclames geven het idee af dat de bedrijven veel met duurzaamheid bezig zijn en dat consumenten hun producten als schoon kunnen beschouwen. De campagnes lijken duidelijk gericht te zijn op de creatie van een groen imago voor de bedrijven.

The Egmond aan Zee wind farm off the Dutch coast, a 50-50 joint venture between European utility company Vattenfall and Shell. Bron: Photographic Services, Shell International Limited

“Door hun agressieve en veelzijdige greenwashing-campagnes gericht op consumenten in NYC, presenteren gedaagden zichzelf en de olie- en gasindustrie ten onrechte als bedrijfsleiders in de strijd tegen de opwarming van de aarde, in het besef dat ze meer producten kunnen verkopen als ze worden gezien als milieuverantwoorde zakelijke burgers”, aldus het stadsbestuur.

New York spant rechtszaak aan

Daar steekt het stadsbestuur van New York nu een stokje voor. Ze spanden de rechtszaak aan op Earth Day op 22 april 2021. New York beschuldigt Shell, BP, Exxonmobil en het API van het overtreden van de consumentenbeschermingswet van de stad. Dit zouden deze bedrijven gedaan hebben door middel van valse advertenties en misleidende handelspraktijken. Het API is de grootste Amerikaanse handelsvereniging voor de olie- en aardgasindustrie, en daarmee belangenbehartiger van de vervuilende oliemaatschappijen.

“Big Oil heeft gelogen tegen New York City, dus we zullen ze in de rechtbank zien. Het bedrog door Exxon, Shell, BP en API maakt het voor consumenten moeilijker om te onderscheiden wat waar is. Het is absoluut noodzakelijk dat New York City, als grootste gemeente van het land, deze oliemaatschappijen aanspreekt op hun misleidende verklaringen tegenover onze inwoners ”, aldus Ben Furnas van het Bureau voor Klimaat en Duurzaamheid van het stadsbestuur.

Bron: Photographic Services, Shell International Limited

Derde keer is scheepsrecht

Dit is niet te eerste keer dat De Blasio een rechtszaak aanspant tegen oliemaatschappijen: in 2018 ondernam hij iets vergelijkbaars. Toen sleepte hij vijf grote oliebedrijven voor de rechter, waaronder de drie die de stad nu aanklaagt. Ook toen hoopte de burgemeester dat de rechter de bedrijven verantwoordelijk zou houden voor hun vervuilende manier van werken. De rechters besloten toen tweemaal dat de aanklachten ongegrond waren. Het tot de orde roepen van bedrijven was volgens hen niet de taak van rechters, maar van de politiek. Het New Yorkse stadsbestuur hoopt dat driemaal scheepsrecht is en dat Shell, BP, Exxonmobil en het API deze keer wel veroordeeld zullen worden.

Wil je meer lezen over rechtszaken gerelateerd aan klimaat? Lees dan hier verder.

Beeld: Photographic Services, Shell International Limited