Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Amerikaanse staat New York was al enige tijd bezig met het verbieden van plastic tasjes in bedrijven. Afgelopen maart ging het verbod in, maar door een rechtszaak en de pandemie werd de handhaving lang uitgesteld. Gelukkig maakte de New York State Department of Environmental Conservation onlangs bekend dat de handhaving van start is gegaan.

Een rechtszaak en een pandemie

De handhaving van de ban zat er al een lange tijd aan te komen. Het verbod op plastic tasjes werd al in maart van 2019 goedgekeurd door gouverneur Andrew Mark Cuomo. Cuomo is sinds de start van 2011 gouverneur van de staat New York. In eerste instantie zou het plasticverbod een jaar later ingaan en gehandhaafd worden: in maart 2020.

Plastic bags of fruits and vegetables

Fabrikanten van plastic tasjes begonnen echter een rechtszaak tegen de ban, waardoor het proces vertraagd werd. Fabrikanten klaagden dat het hun bedrijven failliet zou laten gaan. Ook waren kleinere winkels bang dat het moeilijk zou zijn om de alternatieve papieren tasjes in te slaan tijdens een pandemie. In september dit jaar besloot de rechtbank dat de ban toch gehandhaaft mocht worden in New York. De Amerikaanse staat moest echter wel bedrijven een maand de tijd geven, zodat ze zich konden voorbereiden op de ban.

cropped shot of seller and buyer holding shopping bags in store

Daarnaast gooide de uitbraak van het coronavirus roet in het eten. Sommige winkels verboden het meenemen van je eigen herbruikbare winkeltassen, in een poging om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Op dat moment was het dus makkelijker voor de staat om de plastic tasjes nog even toe te staan.

New York zonder plastic tasjes

Dat de ban nu eindelijk gehandhaafd wordt in New York is goed nieuws, want inwoners gebruikten daar ongeveer 23 miljard plastic tassen per jaar. Daar komt bovenop dat elk tasje gemiddeld slechts 12 minuten gebruikt werd, volgens cijfers van ABC7.

Plastic bags caught on a barbed wire fence

“Je ziet plastic zakken in bomen hangen, door de straten waaien, op stortplaatsen en in onze waterwegen, en er is geen twijfel over dat ze enorme schade aanrichten”, aldus de New Yorkse gouverneur toen hij de wetgeving ondertekende. “Twaalf miljoen vaten olie worden gebruikt om de plastic zakken te maken die we elk jaar gebruiken en tegen 2050 zal er qua gewicht meer plastic in de oceanen zijn dan vis.”

Wil je meer lezen over initiatieven die de wereld van plastic proberen te besparen? Lees dan hier verder.