Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Taiwanese nevelpanter was in 2013 uitgestorven verklaard nadat er 30 jaar lang geen waarnemingen waren. In 2018 werd de katachtige weer gespot in Zuidoost-Taiwan door twee verschillende Paiwan rangers die aan het patrouilleren waren.

De laatste officiële waarneming van de nevelpanter (Neofelis nebulosa) in Taiwan was in 1983. Daarna werd onzeker of de soort nog te vinden was in het land. In Taroko National Park werd in 1989 nog een huid gevonden die mogelijk behoorde tot een jong exemplaar. Van 1990 tot en met 2013 werd er regelmatig naar de katachtige gezocht. Daarbij werden onder andere honderden camera’s gebruikt die duizenden foto’s maakten. De nevelpanter werd nooit op één van deze foto’s gezien. Door het complete gebrek aan waarnemingen, werd de soort in 2013 als uitgestorven verklaard.

Nieuwe hoop voor de nevelpanter

In 2018 werd de mysterieuze katachtige vermoedelijk twee keer gespot in Zuidoost-Taiwan. Eén keer schoot hij vlak voor de scooters van de rangers langs en een andere keer zagen ze er één achter geiten aan jagen. Het is niet heel verrassend dat een diersoort zoals de nevelpanter na tientallen jaren opeens weer kan opduiken. De dieren leven vaak diep in de regenwouden en zijn vooral ‘s nachts actief. Ze blijven het liefst zo ver mogelijk weg van de mensheid en kunnen dus erg lastig te spotten zijn. De Paiwan rangers die de dieren gespot hebben maken deel uit van een stam in Taiwan. De inheemse samenleving is bijeengekomen om te bespreken hoe de gespotte dieren het best beschermd kunnen worden van buitenstaanders.

DNA geeft meer duidelijkheid

Eerst werd gedacht dat er vier ondersoorten bestonden van de nevelpanter, gebaseerd op de geografische leefgebieden. Toen werd de Taiwanese nevelpanter als een aparte ondersoort gezien. Uit DNA onderzoek bleek dat de Taiwanese nevelpanter geen aparte soort was, maar dezelfde soort als die in andere landen kan worden gevonden. Nu lijkt het erop dat er maar twee verschillende soorten zijn: de nevelpanter en de Borneose nevelpanter (Neofelis diardi), maar dat ze allebei geen ondersoorten hebben. Dit is goed nieuws voor dit mooie dier uit Taiwan, omdat soortgenoten uit andere landen mogelijk ook in Taiwan geïntroduceerd zouden kunnen worden.

Lees hier een ander artikel over de natuur.