Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Afgelopen week won een Nederlandse uitvinding de belangrijkste prijs op de techbeurs CES. De techbeurs, gehouden in Las Vegas, richt zich op elektronica voor consumenten. Grote bedrijven als Samsung en BMW zijn aanwezig om hun nieuwe producten te lanceren maar toch ging de Nederlander Arthur Valkieser er vandoor met de prijs voor ‘Best of the Best’.

Arthur Valkieser heeft een hydraloop ontwikkelt die ervoor moet zorgen dat je binnenshuis water kunt recyclen. Het systeem kan water uit de douche of wasmachine gebruiken om later de wc mee door te trekken. Daarnaast wordt het water gereinigd zodat het veilig opnieuw gebruikt kan worden. De hydraloop moet voor een waterbesparing van zo’n 45 procent zorgen.

Naast het recyclen van het water is de hydraloop ontwikkelt met de nieuwste technologie. Er is een applicatie bij gemaakt die je aangeeft hoeveel water je gebruikt en bespaart. Ook geeft de app je inzicht of je de tuin kan sproeien of zelfs wat langer onder de douche kan blijven staan.

Waterschaarste dreigt voor kwart van de wereldbevolking

Dat Arthur Valkieser een belangrijk probleem probeert aan te pakken bleek vorig jaar wel toen het World Resources Institute met een onderzoek naar buiten kwam waaruit bleek dat bijna 2 miljard mensen in landen wonen waar waterschaarste dreigt. Door klimaatverandering en de groeiende vraag naar water wordt het probleem steeds groter.

De onderzoekers gaven in dat onderzoek aan dat met een beter watermanagement veel problemen voorkomen zouden kunnen worden. Afvalwater zou opnieuw gebruikt moeten worden, de landbouw zou efficiëntere technieken moeten gebruiken en er moet meer geïnvesteerd worden in groen.

Wat gebeurt er nu met de hydraloop?

De hydraloop moet een eenvoudig systeem worden dat gemakkelijk in een huis te plaatsen en te onderhouden is. Op dit moment kost het eenvoudigste model 3000 euro en zijn er geavanceerde modellen voor huizen met een privézwembad. Bedenker Arthur Valkieser hoopt echter op zoveel mogelijk concurrentie. Hij heeft een patent op de hydraloop maar wil graag dat andere bedrijven een vergelijkbaar systeem ontwikkelen. Zo kan er nog meer gedaan worden om de waterschaarste op te lossen.