Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Door de krimpende economie ten gevolge van de coronacrisis zal de overheid keuzes moeten gaan maken om de begroting op orde te houden. In de praktijk gaat dit waarschijnlijk betekenen dat er grote bezuinigingen gaan plaatsvinden. De meerderheid van de Nederlanders wil niet dat dat ten koste gaat van subsidies op verduurzaming van de energievoorziening, blijkt uit onderzoek in opdracht van de ABN AMRO.

Om te kunnen voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord is er werk aan de winkel voor de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven. Hun CO2-uitstoot moet in 2030 met 49 procent zijn afgenomen ten opzichte van 1990. Eind 2019 voorspelde het Planbureau voor de Leefomgeving nog dat het onwaarschijnlijk was dat we die doelstellingen gingen behalen. Er werd gerekend op een afname van tussen de 43 en 48 procent in 2030. De reden die het planbureau hiervoor aanwees was de bloeiende economie. Het is namelijk zo dat we meer uitstoten als de economie groeit. Fabrieken produceren dan meer, we gebruiken meer gas aardgas en we rijden meer in onze auto’s.

Einde aan economische groei

Door de coronacrisis lijkt er een einde gekomen aan die periode van economische groei. Het CBS berekende dat het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal van 2020 met 1,7 procent is gedaald. Het is echter onwaarschijnlijk dat het daardoor makkelijker is geworden de klimaatdoelstellingen te halen. Voor het verduurzamen van de economie zijn namelijk grote investeringen van de overheid en het bedrijfsleven nodig. Maar in tijden van crisis houden bedrijven en burgers hun hand op de knip en gaat de overheid vaak over tot bezuinigen. Zo zien ondernemers die woningen verduurzamen nu al hun omzetten teruglopen. Een grote meerderheid van hen denkt dat door het wegvallen van investeringen het moeilijker gaat worden de klimaatdoelstellingen te halen.

Het klimaat mag niet de dupe worden

Een groot deel van de Nederlandse bevolking is er op tegen dat ook de regering het klimaat de dupe laat worden van de coronacrisis. 64 procent is vóór behoud van de subsidies voor de verduurzaming van de energievoorziening. Om te garanderen dat de bedrijven die het meest vervuilen hun steentje bijdragen zou dit deels gefinancierd kunnen worden uit de opbrengsten van een CO2 belasting. 44 procent van de Nederlanders zou voor zo’n belasting zijn, terwijl slechts 29 procent die niet wil.

Wil je nog een artikel lezen over duurzame energie? Klik dan hier.