Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Binnen Europa worden in Nederland de meeste vleesvervangers per persoon gekocht. Onder elf landen in Europa die een grote handel in vleesvervangers hebben, is hier onderzoek naar uitgevoerd. Naast dat Nederlanders het vaakst alternatieven aanschaffen, zijn ze ook nog eens meer bereid om geld eraan uit te geven. Maar betekent dit dan ook dat er veel minder vlees wordt gegeten? Dat is niet het geval.

Meer vleesvervangers én meer vlees

Want alhoewel de vleesvervangers een opmars maken, blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders gemiddeld maar zo’n 17 euro per jaar uitgeven aan vleesvervangers. Om daar een beter beeld bij te geven: dat is ongeveer 870 gram, oftewel iets meer dan negen vegetarische schnitzels. De consumptie van vleesvervangers in Nederland ligt vooralsnog 2,5% hoger dan die van andere EU-landen. 

Niet alleen vleesvervangers worden beter verkocht, ook echt vlees gaat vaker over de toonbank. Uit onderzoek van 2018 en 2019 blijkt dat er zo’n 39 kilo vlees per jaar per gemiddelde Nederland wordt geconsumeerd. Dat is dus nogal wat meer dan de 870 gram aan vegetarische schnitzels. De verwachting van 2020 is echter wel dat er minder vlees is geconsumeerd, omdat de horeca een flinke tijd dicht is geweest. 

Het doel van ProVeg 

Het onderzoek naar de consumptie van vleesvervangers werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Nielsen in opdracht van ProVeg, een organisatie die meer aandacht voor voedselconsumptie wil vragen. In 2040 wil het de wereldwijde dierlijke consumptie hebben gehalveerd. Ze doen onderzoek naar manieren om hun doel te vervullen en geven mensen ook veel tips om de consumptie te verminderen. 

Zo dagen ze mensen uit om mee te doen aan de ProVeg Veggie Challenge, waar nu al 350.000 mensen aan mee doen of mee hebben gedaan. Met dit project is het de bedoeling om collectief aan de slag te gaan met het verminderen van vleesconsumptie. Er worden tips en recepten met elkaar uitgewisseld, waardoor degene die de challenge aanneemt er niet alleen voor staat. De challenge duurt 30 dagen en er is de mogelijkheid om te kiezen tussen een flexitarisch, vegetarisch of veganistisch dieet.

Impact

Met het verminderen van de vleesconsumptie valt er heel wat te besparen qua CO2-uitstoot. Zo verminder je je CO2-uitstoot al met 6% als je twee dagen per week geen vlees meer consumeert. Dan kun je je voorstellen dat dat percentage een stuk hoger ligt als er helemaal geen vlees meer gegeten wordt: helemaal vegetarisch eten staat gelijk aan het besparen van 20% persoonlijke CO2-uitstoot.  

Wil je meer lezen over de opkomst van vleesvervangers? Lees dan hier verder.

Beeld: Beyond Meat