Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Inmiddels kunnen we bij de koffietent om de hoek kiezen uit havermelk, sojamelk, kokosmelk, en nog veel meer plantaardige alternatieven voor in onze dagelijkse cappuccino. De ontwikkelingen op het gebied van vegan alternatieven zijn dan ook nauwelijks meer bij te houden. Dat is nu ook te zien in de cijfers, Nederlanders consumeren namelijk al enkele jaren op een rij minder zuivel. 

Een dalende verkoop in de Nederlandse supermarkten

Tussen 2012 en 2019 is de hoeveelheid zuivel die in de Nederlandse supermarkten werd verkocht aanzienlijk gedaald. Zo werd er in 2012 nog 1133 miljoen liter melk verkocht. In 2018 was dit nog maar 975 miljoen liter. Ook de consumptie van andere zuivelproducten als yoghurt en vla neemt af. 

De oorzaken van een gedaalde verkoop

Er zijn verschillende oorzaken voor de lagere consumptie van zuivel. Zo zijn mensen steeds huiveriger voor toegevoegde suikers en verschijnt er regelmatig negatieve berichtgeving over de gezondheidseffecten van zuivel. Daarnaast wordt er steeds meer gezocht naar duurzame opties om traditionele zuivelproducten te vervangen. Er komt bijna dagelijks wel nieuwe berichtgeving naar buiten over de negatieve impact die zuivel heeft op het milieu, waardoor duurzame alternatieven steeds meer in trek zijn. Zo stimuleert de stad Helsinki duurzame alternatieven door geld beschikbaar te stellen om havermelk op scholen te leveren.

De opkomst van alternatieven

Ook grote zuivel aanbieders als FrieslandCampina zijn aan het kijken naar alternatieven. Zo investeren zij ook in alternatieven op basis van soja en amandel. Hoewel er enige discussie plaats heeft gevonden over de milieueffecten van het consumeren van sojaproducten, laat een rapport van het WWF zien dat slechts 7% van de totale soja door mensen wordt geconsumeerd. De overige 93% wordt verwerkt in veevoer. Omdat de CO2 voetafdruk van dierlijke eiwitten groter is dan die van plantaardige bronnen, is deze geleidelijke transitie naar plantaardige eiwitten positief nieuws voor het milieu.