Geen land ter wereld voert zo veel zonnepanelen in als Nederland. Zo blijkt uit recente cijfers van het CBS naar aanleiding van de publicatie Nederland Handelsland 2023. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse import wordt wel weer meteen doorgevoerd naar andere landen. Bijna 90 procent van de ingevoerde zonnepanelen komt uit China.

Nederland grootste importeur zonnepanelen

Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat op donderdag de cijfers publiceerde, bedroeg de totale Nederlandse import van zonnepanelen vorig jaar maar liefst 11,9 miljard euro. Dat maakt Nederland de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld. Hiervan werd 10,5 miljard euro aan zonnepanelen uit China ingevoerd. De Verenigde Staten, hoewel de op één na grootste importeur van zonnepanelen, halen nauwelijks zonnepanelen uit China. Brazilië volgt op de derde plaats. Duitsland bemachtigde een vierde plek. Ook bij hen komen de meeste panelen uit Duitsland, maar die zijn veelal via ons land in Duitsland terechtgekomen. Spanje is de vijfde importeur. Dat land haalt weer meer panelen direct uit China dan Duitsland.

Chinese productie niet ethisch?

China komt dus uit de boeken als de koning van zonnepanelen productie. Dat maakt het land veruit de belangrijkste leverancier van duurzame technologieën aan de wereld. Het is geen verrassing dat China bekendstaat als een vooraanstaande wereldwijde leverancier, maar toch is deze ontwikkeling zorgwekkend, volgens Change.inc. Het gaat dan met name over hoe de zonnepanelen worden geproduceerd: dit zou namelijk niet altijd even ethisch verlopen. Ten eerste zou de productie van zonnepanelen niet duurzaam zijn. Daarnaast vormden rapporten over gedwongen arbeid binnen de Oeigoerse moslimminderheid de laatste druppel.

Eind vorig 2021 keurde Joe Biden een wet goed die producten die met behulp van dwangarbeid van Oeigoeren zijn vervaardigd, verbiedt. In Europa bestaat nog geen dergelijke wet. Naast zonnepanelen produceert China ook windparken en waterkrachtcentrales.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Plasticvrije oceanen en gerecyclede auto’s?