Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nederland is een van de meest verantwoordelijke EU-landen als het gaat om het verlies van bossen en jungles in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. We staan namelijk in de top vijf van EU-landen die de meeste producten importeren die gelinkt zijn aan ontbossing, zegt het Wereld Natuur Fonds (WWF). Die groep wordt aangevuld door Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Tussen 2005 en 2017 waren deze vijf landen binnen de EU samen verantwoordelijk voor 80 procent van de import van grondstoffen die gelinkt zijn aan ontbossing. 

In diezelfde jaren, tussen 2005 en 2017, werd er enorm veel grond in tropische gebieden geclaimd voor landbouwproducten. Gemiddeld was dat vijf miljoen hectare per jaar: groter dan de oppervlakte van Nederland. Het WWF benadrukt dat het vitaal is om de Europese voetafdruk in de tropische natuurgebieden te verkleinen. En daar kunnen vooral Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland een verschil in maken. Het WWF hoopt dat de EU bindende wetgevingen invoert om dat proces te versnellen.

Ontbossing Nederland vier keer meer dan gemiddeld

Gemiddeld genomen heeft elke Europeaan 5m2 ontbost tussen 2005 en 2017, maar voor Nederlanders is dat een stuk meer: 18m2. Dat maakt Nederland bijna vier keer meer verantwoordelijk voor de ontbossing, terwijl we maar een klein land zijn. Die 18m2 per hoofd van de bevolking is dan ook met afstand het meest van de grote Europese economieën, volgens het WWF. Dit zou vooral komen doordat we veel producten exporteren, zoals vlees, en daar vooral ook veel grondstoffen voor nodig hebben.

Kirsten Schuijt, directeur van het WWF, vertelt: “We moeten vooral de hand in eigen boezem steken. De EU is na China de grootste importeur van producten uit ontboste gebieden en Nederland heeft als grote importeur nog een extra verantwoordelijkheid”. De EU is verantwoordelijk voor 16 procent van de wereldwijde ontbossing. China is verantwoordelijk voor 24 procent. Schuijt en het WWF strijden voor producten “die vrij zijn van ontbossing, natuurvernietiging en mensenrechtenschendingen”. En dat zal een wet met verplichtingen moeten worden, niet met vrijwillige maatregelen. Dat zal ook zorgen voor een duidelijke structuur en regelgeving voor bedrijven.

Soja voor veevoer als grote boosdoener

Soja voor veevoer, palmolie, en vlees uit Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië zijn de grootste probleemproducten als het aankomt op ontbossing. Meer dan 80 procent van de soja die we in Europa importeren, gebruiken we als veevoer. Het vlees van het vee wordt uiteindelijk voor het grootste deel weer geëxporteerd. “Ontbossing in tropische gebieden en vernietiging van ecosystemen voor landbouwproducten gelinkt aan import naar de EU is meetbaar en inzichtelijk. Het kan daarom niet langer worden genegeerd”, vertelt Michael Lathuilliere, hoofdonderzoeker van het Stockholm Environment Institute.

Wil je meer lezen over ontbossing en innovatieve oplossingen die hiermee te maken hebben? Lees dan hier verder.