Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

EM2 in Groningen is een unieke en duurzame evenementenlocatie. Sinds kort heeft het podium een primeur in handen in Nederland en Europa. Zij zijn namelijk het eerste podium dat zelfvoorzienend is in stroomopwekking en opslag. Dit doen zij door middel van zonnepanelen en een bijkomend accupakket. Dit unieke project is een flinke stap vooruit in het verduurzamen van de evenementenbranche. Wat dit project bijzonder maakt, is dat het stroomverbruik van de evenementenbranche juist ’s avonds hoog is en de teruglevervoorwaarden minder gunstig worden. Daarnaast wordt dit project gefinancierd door EM2 zelf, een ongesubsidieerd podium dat ruimte biedt aan bedrijven met groene ambities.

Groen poppodium EM2

Op het dak van EM2 zijn 143 zonnepanelen geïnstalleerd. In combinatie met een accupakket dat goed is voor 50 KW aan stroomopslag. Als experimenteel podium zet deze locatie een flinke stap vooruit in de verduurzaming van de evenementenbranche. Hoewel de combinatie met accu-opslag voor veel bedrijven en huishoudens momenteel misschien nog niet interessant is, vanwege het piekverbruik dat meestal overdag ligt en de vaak gunstigere terugleveringsvoorwaarden, geldt dit niet voor de evenementenbranche. Hier ligt de vraag naar stroom meestal ’s avonds het hoogst, waardoor het opslaan van stroom steeds aantrekkelijker wordt, vooral met het oog op veranderende regelingen zoals de teruglevering (salderen).

Verduurzaming evenementenbranche

EM2 heeft een duurzame bedrijfsvisie en heeft zich vanaf de start beziggehouden met de vraag hoe zij duurzamer kunnen zijn. Zo was EM2 het eerste podium in Nederland dat zacht plastic heeft verbannen en alleen met hard cups werkt tijdens grote evenementen. Daarnaast is EM2 zelf op duurzame wijze gebouwd vanuit het cradle-to-cradle principe. EM2 richt zich door de week op de zakelijke markt en in het weekend op concerten, clubavonden en markten. In de keuken worden voornamelijk producten gebruikt van lokale en regionale leveranciers.

Koolen Solar Projects

Het project werd gerealiseerd in samenwerken met Koolen Solar Projects. Dat is een expert in grootschalige projecten met opwek, opslag, opladen en optimalisatie van duurzame energie. Samen startten zij het project om het podium van EM2 volledig duurzaam te maken. Koolen Solar Projects gelooft dat Nederland de energietransitie veel sneller kan maken met slimme toepassingen van bestaande en nieuwe technieken. Samen met opdrachtgevers kijkt Koolen Solar Projects naar de uitdagingen van nu en de toekomst, niet als leverancier, maar als partner. Door de uitdaging aan te gaan en te blijven innoveren, geloven zij dat Nederland de energietransitie veel sneller kan maken.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan De Vegetarische Slager opent Vleesch Centraal