Search
Close this search box.
Search
Close this search box.


Een halfjaar lang vonden er verschillende testvluchten plaats met een speciaal soort drone die is ontworpen om grote bosbranden te voorkomen. Nu is de kogel door de kerk: de drones kunnen vanaf deze week worden ingezet in regio Noord-Holland om natuurbranden te bestrijden. Hoe werkt dat precies? Dat lees je in dit artikel.

Innovatie voor de bescherming van natuur

Drones werden oorspronkelijk ontwikkeld voor militaire doeleinden. Maar inmiddels worden de ‘onbemande vlieg voertuigen’ ingezet op allerlei verschillende manieren. Van particuliere hobbyisten, tot hulpdiensten en soms zelfs voor het planten van bomen. Nu gaat ook de Veiligheidsregio van Noord-Holland drones inzetten. Zo hopen zij bosbranden vroegtijdig te spotten en te bestrijden. De drones werden geleverd door de Nederlandse dronebouwer Avy en de veiligheidsregio werkt samen met CHC Helicopters Netherlands om het project in goede banen te leiden. Zo hoopt de Veiligheidsregio de duingebieden in Noord-Holland nog beter te kunnen beschermen. 

Krishna Taneja, directeur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, laat aan NH Nieuws weten dat de proef een “mooi voorbeeld is van hoe overheid en bedrijfsleven kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren”. “Daarbij is het natuurlijk prachtig als we innovatieve technieken kunnen inzetten om de veiligheid in onze regio te verhogen.”

Bosbranden Nederland

Deze week werd door verschillende partijen gewaarschuwd voor het groeiend aantal bosbranden in Nederland. Deskundigen lieten bijvoorbeeld aan RTL Nieuws weten dat ons land niet goed voorbereid is op zulke natuurbranden: “we lopen achter de feiten aan”. Zij spraken bijvoorbeeld met Cathelijne Stoof, een natuurbrand-deskundige van Wageningen University. Zij licht toe dat er steeds vaker kleine branden zijn in Nederland. Nog vaker dan mensen denken. Jelmer Dam, landelijk coördinator natuurbrandbestrijding bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) voegt daar aan toe: “Het risico op grote en destructieve natuurbranden neemt toe, ook in Nederland. De vraag is niet of zo’n brand gaat gebeuren, maar wanneer.”

Gebruik drones bij brandbestrijding 

In Noord-Holland moeten de drones dit nu dus gaan voorkomen. Het gebruik van drones bij het bestrijden van klimaatverandering is niet nieuw. Onder andere in de VS werd onlangs al gebruik gemaakt van een drone voorzien van infraroodcamera’s. Deze kon daar bijvoorbeeld de ontwikkeling van een grote bosbrand als gevolg van blikseminslag te volgen, waardoor brandweerlieden beter ter plekke konden komen. In Nederland worden de drones ingezet om in een vroeg stadium de brand te signaleren. Ze ‘zoeken’ bijvoorbeeld naar rook kolommen boven de duinen, heide of bosgebied. Wanneer ze een brand signaleren, neemt de drone een foto. Door een geavanceerd algoritme wordt de foto vergeleken met branden van vorige jaren. Als de foto’s genoeg overeenkomen stuurt hij de foto door naar de brandweer samen met de juiste coördinaten. Vervolgens kan de brandweer de brand komen blussen. Zo worden onze natuurgebieden voortaan beter beschermd. 

Wil je meer lezen over technologie en klimaat? Lees dan hier verder.