Een coalitie van maatschappelijke organisaties en wetenschappers roept het kabinet op om de laatste drie kolencentrales te sluiten per 2025. De oproep is gebaseerd op onderzoek naar de haalbaarheid van een vervroegde sluiting. Daarnaast benadrukken ze in de brief de hoge CO2-uitstoot en luchtvervuiling van de centrales. Lees hier meer.
Kolencentrales dragen 7 procent bij aan uitstoot
Op dit moment zijn er nog vier kolencentrales in Nederland actief. Naast dat deze centrales ons energie leveren, dragen zij ook 7 procent bij aan de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Dit komt omdat kolenstroom de meest vervuilende vorm van energieopwekking is. Daarom is de sluiting van deze centrales noodzakelijk, aldus Natuur & Milieu. Zij doen een oproep aan het kabinet middels een brief. Hierin beschrijven zij wat het Nederland gaat kosten als de kolencentrales sluiten en waar we de vervangende energie vandaan kunnen halen.
Een brief aan het kabinet
De brief werd verstuurd door een coalitie bestaande uit de organisaties Natuur & Milieu, het Longfonds, Greenpeace, de Jonge Klimaatbeweging en klimaat- en economiewetenschappers. Samen roepen zij op tot aanpassing van de Wet Verbod op Kolen door de overheid. De steenkolencentrales draaien op volle kracht, tegen eerdere afbouwplannen van het kabinet en mogen tot 2030 blijven functioneren. Volgens Rob van Tilburg, programma directeur bij Natuur & Milieu, is de beslissing van het kabinet om de kolencentrales weer in gebruik te nemen een tijdelijke noodgreep. Eén die schadelijk is voor het klimaat en andere klimaatmaatregelen ondermijnt. De coalitie roept op om de noodgreep tijdelijk te houden. Daarnaast moeten ook de uitstootrechten van steenkolencentrales verdwijnen.
Wet Verbod op Kolen moet worden aangepast
Afgelopen juni besloot klimaatminister Jetten nog om de productiebeperkingen voor de centrales op te heffen en deze tot 2030 te laten draaien. Dat zonder nieuwe regels voor de uitstoot. Dit leidt volgens de organisaties tot een klimaatramp, aangezien kolenstook de meest vervuilende energieproductie is. De organisaties vinden dat gasbesparing, een snellere overgang naar duurzame energie en eventueel het gebruik van vloeibaar aardgas voldoende zijn om de energievraag en de leveringszekerheid op peil te houden. Zij roepen de overheid op om de Wet Verbod op Kolen aan te passen en de uitstootrechten van de kolencentrales uit de markt te halen.
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Studenten UvA protesteren tegen banden met Shell