Inwoners van het Verenigd Koninkrijk zouden hun vleesconsumptie met 30% moeten verminderen, volgens een nieuwe voedselstrategie. Het advies maakt deel uit van een door het Verenigd Koninkrijk opgesteld beleidsplan, geschreven door een commissie voor een nationale voedselstrategie. De belangrijkste conclusie? Het volk moet minder vlees gaan eten, zowel voor de duurzaamheid als de gezondheid.
National Food Strategy
In opdracht van de Britse regering kwam de National Food Strategy samen. Een onafhankelijke commissie die onder leiding staat van de bekende Engelsman Henry Dimbleby. Tevens ook de oprichter van de Leon restaurantketen. Vorige week leverde hij in samenwerking met de commissie het tweede deel van het rapport ‘The Plan’ aan. Hierin beschrijven zij voornamelijk de voordelen van minder vleesconsumptie voor de duurzaamheidsplannen van het VK, evenals voor de gezondheid van haar inwoners. Het uitgebrachte advies: 30% minder vlees voor alle Britten. Niet van vandaag op morgen, maar binnen zo’n 10 jaar. Het terugdringen van de vleesconsumptie zou het Verenigd Koninkrijk helpen haar netto nul-doelstellingen te halen en zou de voedselzekerheid en de gezondheid ten goede komen, aldus het rapport.
Een ongezonde relatie met vlees
“Onze huidige vleesconsumptie is onhoudbaar”, staat in het rapport. Volgens de bevindingen van het rapport wordt 85% van de landbouwgrond gebruikt voor vee of om vee te voeden. In verhouding leveren dierlijke eiwitten slechts 32% van de momenteel verbruikte calorieën van de inwoners van het VK. Als je kijkt naar plantaardige gewassen voor menselijke consumptie, dan leveren die 68% van de calorieën. Terwijl slechts 15% van het land daarvoor wordt gebruikt. Al om al toont dit aan dat de consumptie van vlees uitputtend is voor de grond en bovendien niet altijd even gezond voor de mens. Dat laatste geldt uiteraard alleen wanneer vlees het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, zoals nu in het VK het geval lijkt te zijn.
Gezondheid in het Verenigd Koninkrijk
Sinds 2007 is het VK in de ban van een belangrijk ‘foresight rapport’ dat werd uitgebracht omtrent voeding en gezondheid. Op basis van de toenmalige cijfers voorspelde het rapport dat in 2050 60% van de mannen en 40% van de vrouwen obesitas zal hebben. Op dit moment heeft bijna twee derde van de volwassenen in Engeland (63 procent) overgewicht of obesitas. De regering riep een ‘obesitas-epidemie’ uit, vastberaden om de voorspellingen te voorkomen. Ook tijdens de corona-crisis moest werd er een overheidscampagne tegen overgewicht gelanceerd. Dit in de hoop om de risico’s van Covid-19 te verkleinen. Het rapport van National Food Strategy roept inwoners van het VK daarom ook op om naast het minderen van vlees, ook meer groenten en fruit eten en hun consumptie van veel vet, zout en suiker met 25% te verlagen. Vleesvervangers zijn volgens het rapport goede alternatieven.
In het rapport legt National Food Strategy vooral de verantwoordelijkheid bij supermarkten en restaurants of andere horeca gelegd. Zij moeten volgens het rapport het vleesassortiment te minimaliseren en het vega-aanbod uitbreiden. Daarnaast melden ze ook dat de eerder voorgestelde ‘meat tax’ niet wenselijk is. Omdat het politiek gezien volgens de commissie niet haalbaar is.
Wil je meer lezen over voeding en duurzaamheid? Lees dan hier verder.